MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

Cursus Paint Shop Pro X2 go to : Index - vorige - volgende
       
Les 6 Foto's bewerken (1)  
 
Formaat wijzigen
Wanneer we een foto hebben genomen met onze digitale camera, kan het wel voorkomen dat de genomen foto van uitzonderlijke kwaliteit is, maar hierdoor ook qua afmetingen en grootte (in MB) de aannemelijke normen overtreft.
Bijvoorbeeld je hebt een foto van je lief genomen die je op het Internet wil plaatsen, dan moet je er voor zorgen dat de afmetingen van deze foto niet te groot zijn, en vooral het aantal MB's van deze foto niet te hoog is. Hoe meer MB's hoe langer je moet wachten voor je iets te zien krijgt op het Internet.
En dan mag je lief nog zo mooi zijn, ik denk dat er niemand zal wachten tot wanneer deze foto volledig is gedownload.
 
Dus heb je foto's gemaakt die veel te groot en te zwaar zijn voor het Internet of om te mailen, wijzig dan eerst hiervan het formaat.

Om het formaat van een foto te wijzigen, open je deze eerst in PSP.
Dit kan door deze te dubbelklikken in het palet "Ordenen", een tweede manier is de knop "bestand" te klikken in de menubalk en te kiezen voor "Openen" in het drop-downmenu, en een derde manier is de knop "Openen" te klikken in de standaard werkbalk.

In de laatste twee gevallen navigeer je naar de map waar de foto zich bevindt, je selecteert de foto, en klikt de knop "Openen" in het dialoogvenster.

Eénmaal de foto geopend klik je de knop "Afbeelding" in de menubalk, en kies je "Formaat wijzigen" in het drop-downmenu.

Dit opent het dialoogvenster "Formaat wijzigen":

Aan de linkerzijde vinden we de originele afmetingen en resolutie.
Aan de rechterzijde worden de nieuwe afmetingen en resolutie weergegeven.

Wanneer je de breedte of de hoogte wijzigt onder de sectie "Afdrukgrootte" in de kolom "Nieuw", dan zullen ook automatisch de breedte en hoogte voor de "Pixelafmetingen" worden aangepast.

Dit heeft niks te maken met de verhouding Breedte/Hoogte van de foto, maar enkel met het feit dat een foto bestaat uit pixels. Verklein je de afmetingen van een foto, dan worden er pixels verwijderd uit deze foto. Vergroot je de afmeting van een foto, dan worden er pixels toegevoegd aan deze foto.

De afmetingen van een pixel stel je dan weer in in het vak "Resolutie". De standaard instelling hiervoor is pixels/inch.

Dit betekent dat er in de foto zoals deze nu is ingesteld in het bovenstaande dialoogvenster, 72 pixels per inch voorkomen.
Dit is een prima verhouding voor een foto die op het internet moet komen.
Moet je echter met je foto naar een drukker, dan moet je deze Pixel/inch-verhouding verhogen naar ten minste 350 dpi. Dit moet je maar eens voor alle zekerheid vragen aan je drukker.
>
Zoals dus eerder vermeld hebben afdrukgrootte en de pixelafmetingen niks te maken het vergrendelen van de hoogte/breedteverhouding wanneer we deze wijzigen.
Hiervoor klik je het aanvinkvakje "Geavanceerde instellingen", waar je het aanvinkvakje "Hoogte-breedte verhouding vergrendelen" aanvinkt.
Standaard is dit aangevinkt, maar mocht dit bij jou niet het geval zijn, weet je nu waar je moet zijn om dit in te stellen.
Mocht je de afmetingen hoogte/breedte onafhankelijk van elkaar willen wijzigen, dan verwijder je het vinkje in dit vak door er nogmaals op te klikken.
 
Wens je de afmetingen van de afbeelding te wijzigen zonder dat de grootte van de pixels wordt gewijzigd, bijvoorbeeld om je foto's af te drukken, dan verwijder je het vinkje voor de tekst "Nieuwe resolutie met:".
 
Onthoud uit dit onderdeel van de les dat tenzij je het aanvinkvakje "Nieuwe resolutie met:" hebt uitgevinkt, je steeds pixels zal toevoegen of verwijderen uit de foto, afhankelijk of je deze vergroot of verkleint.
 
Foto's draaien
Wanneer we een foto hebben gemaakt waarbij we de camera hebben gedraaid, dan moeten we de foto draaien in PSP om deze op een 'normale' wijze te kunnen bekijken.
Hiervoor hebben we een aantal mogelijkheden.
Een eerste mogelijkheid is het studiecentrum te openen, te klikken op de optie "Aanpassen" in de lijst, en te klikken op de optie "Links roteren" of "Rechts roteren". In beide gevallen zal dit de afbeelding 90° draaien.
Wil je echter de afbeelding met een andere dimensie roteren dan klik je de knop "Afbeelding" in de menubalk, en kies je "Vrij roteren" in het drop-downmenu.
Dit opent het dialoogvenster "Vrij roteren" waarin je de keuze hebt de afbeelding onder een bepaalde hoek (90°, 180°, 270°) links of rechts te roteren, of een rotatiehoek te typen in het invulvak.
Uiteraard bepaal je de richting waar je naar toe wil roteren.
 
Andere manieren om een afbeelding te roteren zijn de opties "Spiegelen" en "Omdraaien".
"Spiegelen" zal de afbeelding draaien om zijn horizontale as, "omdraaien" zal de afbeelding draaien om zijn verticale as.
Beide opties vinden we onder de knop "Afbeelding" in de menubalk.
 
 
Index - vorige - volgende

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>