MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

v v v v
Cursus Paint Shop Pro X2 go to : Index - vorige - volgende
       
Les 26 Selecties (1)  
 
Een woordje uitleg
We selecteren een deel van een afbeelding wanneer we slechts enkel het geselecteerde deel willen bewerken, of kopiëren en plakken.
Je kunt delen van een rasterlaag kopiëren en delen van een vectorlaag.
Kopieer je echter delen van een vectorlaag, bvb een deel van een tekst, dan wordt dit gekopieerde deel in een nieuwe rasterlaag geplaatst.
In PSP hebben we een aantal gereedschappen waarmee we selecties kunnen maken.
  • We hebben het gereedschap "Selectie" waarmee we een selectie maken met een specifieke vorm, zoals een rechthoek, vierkant, ovaal, cirkel of ster.
  • We hebben het gereedschap "Selectie uit vrije hand", hiermee maken we een selectie rond de randen van een object. Met het gereedschap "Selectie uit vrije hand" hebben we vier types:
    "Vrije hand", "Randzoeker", "Van punt tot punt" en "Intelligente randselectie".
    1. Met het type "Vrije hand" slepen we met de muisaanwijzer rond een gebied om dit te selecteren.
    2. Het type "Randzoeker" zoekt de randen tussen twee gebieden met kleurverschillen wanneer je klikt. Dubbelklikken op het laatste punt, zal de selectie sluiten.
    3. Het type "Van punt tot punt" tekent een rechte rand tussen de punten waarop je klikt. Hier hetzelfde, dubbelklikken op het laatste punt zal de selectie sluiten.
    4. Het type "Intelligente randselectie" deze zoekt automatisch de randen van onregelmatig gevormde gebieden wanneer je langs de randen klikt. ook hier hetzelfde, dubbelklikken op het laatste punt zal de selectie sluiten.
  • We hebben het gereedschap "Toverstaf", deze maakt een selectie op basis van kleur, kleurtoon, helderheid of dekking van een object. We gebruiken dit voor het selecteren van een gedeelte in een afbeelding dat duidelijk andere pixels heeft dan de andere delen.
 
Het gereedschap "Selectie"

Om een selectie te maken kies je in de gereedschapbalk het "Selectiegereedschap".
Voor we beginnen te selecteren geven we eerst een aantal instellingen in in de optiebalk.
Het eerste kiezen we een selectietype. Klikken op het naar benedenwijzend pijltje geeft ons een aantal types, of beter gezegd vormen, waaruit we een keuze maken.

Vervolgens kiezen we een modus. Hier hebben we drie mogelijkheden, "Vervangen": deze selecteert een nieuwe selectie, "Toevoegen:" deze voegt een extra selectie toe aan een reeds bestaande selectie, en "Verwijderen" zal de selectie van de reeds bestaande selecties verwijderen.

De optie doezelen (0 tot 200 pixels) verzacht de randen van een selectie. Nul zal een selectie maken met een harde rand, tweehonderd zal een selectie maken met een zachte rand.

De optie "Anti-alias" past een vloeiende rand toe op een selectie door de pixels semitransparant te maken langs de randen ervan.

Door te klikken op de knop "Aangepaste selectie maken" (1) kunnen we een selectie maken met een specifieke grootte.

>

Door te klikken op de knop "Huidige selectie" (2) kun je bestaande selecties vervangen door een rechthoekige selectie.
Bijvoorbeeld? Je hebt met de "Toverstaf" een aantal selecties gemaakt in je foto, de één staat bovenaan links, nog één in het midden en nog één bovenaan rechts. Wanneer je nu klikt op de knop "Huidige selectie" zal van deze 3 selecties 1 selectie worden gemaakt in de vorm van een rechthoek.

Klikken op de knop "Laag dekkend" (3) zal een rechthoekige selectie maken rond alle niet-transparante gebieden van de huidige laag. Volg je nog? Natuurlijk volg je nog.
Maak anders eens een nieuwe afbeelding met een transparante achtergrond. Kies hiervoor "Bestand" in de menubalk, en kies "Nieuw" in het drop-downmenu. Teken een aantal van elkaar liggende figuurtjes met het penseel, en klik deze knop. Je zult zien dat alle figuurtjes worden geselecteerd in een rechthoekige selectie.

En als laatste hebben we nog de knop "Samengevoegd dekkend" (4), deze doet hetzelfde dan de vorige knop, alleen doet deze het voor alle lagen binnen de afbeelding.

 

Wanneer je een selectie hebt gemaakt, maak niet uit welke, dan kun je enkel en alleen het geselecteerde gebied bewerken of kopiëren en plakken naar een andere laag of afbeelding.
Bijvoorbeeld, in onderstaande afbeelding heb ik een rechthoekige selectie gemaakt, selecteer ik nu het gereedschap "Penseel", dan kan ik enkel penseelstreken aanbrengen in het geselecteerde deel (1).

Een tip: Soms kan het handiger zijn het deel te selecteren dat je niet wenst te selecteren en daarna de selectie om te keren (bvb je hebt een bloem op een effen achtergrond, het is veel makkelijker de effen achtergrond te selecteren, dan de bloem te selecteren).

Een selectie omkeren doe je door te klikken op de knop "Selecties" in de menubalk, en te kiezen voor "Omkeren" in het drop-downmenu.
Het selectiekader omsluit nu het eerder niet-geselecteerde afbeeldingsgebied en sluit het eerder geselecteerde afbeeldingsgebied uit (2).

 
 
Index - vorige - volgende

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>