MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

Cursus ProShow Producer 4 go to : Index - Vorige - Volgende
       
Les 50 Oef 43: Fotorooster als masker  
 
Met de volgende voorbeelden laten we in ProShow zien hoe we het effect "spotlicht" kunnen gebruiken. Dit geeft ons de mogelijkheid om meer drama en focus te brengen in onze shows. Spotlichten zijn goed om de aandacht van de kijker te leiden naar bepaalde zones van een foto. Dit effect kan dan weer gebruikt worden in combinatie met andere toepassingen.
 
De twee volgende voorbeelden gebruiken een solide kleurlaag die wordt omgevormd naar een zacht rond transparant masker met gebruik van de postzegelvorm [Vignette]. Er wordt dan verder beweging op deze maskerlaag gezet. Deze techniek is effectief voor traag verschijnende delen van een foto die meerdere belangrijke punten bevat. In deze voorbeelden worden de zones die bedekt zijn door het masker volledig in het donker gezet.
>
Nieuwe show
  • Maak een nieuwe show met als titel “Oef 44_Spotlichten”. Via [File] > [New Show] verander je de [Show Titel]; de [Aspect Ratio] behouden we op 4:3. Klik dan op [Create].
 
Voorbeeld 1
Foto inbrengen
  • Selecteer uit Oef 44 de foto "Moederenkind". Sleep deze naar de filmband.
 
Slide duurtijd aanpassen
  • We zetten de duurtijd van de slide op 8 sec.
 
Schaal aanpassen
  • Dubbelklik op de slide en neem [Layers] > [Layer Settings]. Zet de [Scaling] op [Fill Frame].
 
Spotlicht maken
  • Om het spotlicht te creëren gaan we een nieuwe laag maken met een solide kleur. De kleur mag rood (RGB = 247/13/13) zijn. Deze moet niet wit zijn. Daar de maskerlaag de kleur weg neemt uit de foto eronder is de kleur die we hier kiezen niet belangrijk. Klik rechts in het lagenveld en kies [Add Layer] en dan [Add Solid Color].
 
Masker maken
  • e [Solid 1] wordt ons masker. Selecteer deze laag en vink [Masking Layer] aan en als [Mask Type] nemen we [Alpha (Transparency)]. Om er een spot van te maken gaan we het vignet gebruiken. Neem [Layers] > [Editing], vink [Vignette] aan en klik op de bijbehorende knop. Kies als [Shape] [Ellipse], [Type] blijft transparant en de [Vignette Size] zetten we op 80. Klik op [OK].
 
Spot bewegen
  • Nu nog de spot laten bewegen van boven links naar onder rechts. Neem [Effects] > [Motion Effects] en zet [Pan] op -57 x -49 naar 54 x 32.
 
Contrasterende beweging
  • . Als contrasterende beweging gaan we [Moederenkind] ook een beetje laten zoomen. Selecteer deze laag en zet [Zoom] van 100 naar 120%.
  • Klik op [OK] en sluit dit venster. Dat geeft nu een spot die over de foto glijdt.
Voorbeeld 2
Foto inbrengen en schalen
  • Selecteer uit Oef 44 de foto "Bruidsjonkers". Sleep deze naar de 2de slide. Klik rechts op de slide en kies [Customize Slide] > [Scale Slide Image] > [Fill Frame].
 
Slide duurtijd aanpassen
  • De duurtijd zetten we op 8 sec.
 
Spotlicht maken
  • In deze oefening hebben we bijna dezelfde maskerlaag nodig zoals in onze vorige oefening. Daarom gaan we het ons een beetje gemakkelijker maken en deze kopiëren uit die oefening. Dubbelklik op de 1ste slide en neem [Layers] > [Layer Settings]. Selecteer nu eerst op de filmband de 2de slide. Klik rechts op de maskerlaag en kies [Copy] > [Copy to Selected Slides]. Klik [OK] en sluit dit menu.
  • Het vignet gaan we een beetje anders instellen. Dubbelklik op de slide en neem [Layers] > [Editing]. Klik op de knop [Vignette] en zet de [Vignette Size] op 50%. Dit geeft een grotere spot. Klik op [OK].
 
Masker maken
  • Niet vergeten deze solide laag als maskerlaag te zetten. Kies [Layers] > [Layer Settings], selecteer deze laag, vink [Masking Layer] aan en controleer het [Mask Type]. Dit zou [Alpha (Transparency)] moeten zijn.
 
Spot bewegen
  • Deze mannen staan mooi op een lijn daarom gaan we de spot ook horizontaal erover laten glijden. Op [Effects] > [Motion Effects] zet je [Pan] = -50 x 0 naar 50 x 0. De spot gaan we kleiner maken. Zet de [Zoom] op 75%.
 
Contrasterende beweging
  • Om nog een feller contrast te verkrijgen zetten we laag [Bruidsjonkers] als volgt: [Pan] van 0 x 10 naar 0 x 30 en [Zoom] van 100 naar 150. en klik op [OK].
 
Achtergrond toevoegen
  • Om een ander type van compositie te creëren gaan we er een extra foto bijzetten onder het masker. Selecteer uit Oef 44 "Stadslichten" en sleep deze op onze slide als een extra laag.
  • Dubbelklik op de slide en kies [Layers] > [Layer Settings]. Zet de [Scaling] op [Fill Frame] en verschuif deze laag onder het masker zonder deze te koppelen. Klik op [OK] en sluit het menu.
Voorbeeld 3
Nu een voorbeeld waarbij alles naast het masker toch zichtbaar blijft maar wel gedempt. We gaan voor de spot gebruik maken van een [Intensity (Grayscale)] masker met een radiaal verloop.
Foto inbrengen,schalen en zoomen
  • Selecteer uit Oef 44 de foto "Bruidsmeisjes". Sleep deze naar de 3de slide. De slide duurtijd zetten we op 8 sec.
  • Dubbelklik op deze slide en in [Layers] > [Layer Settings] zetten we de [Scaling] op [Fill Frame].
  • De [Zoom] zetten we van 100 naar 120 met [Effects] > [Motion Effects].
 
Laag kopiëren
  • Deze laag gaan we eerst kopiëren omdat we dan direct dezelfde instellingen hebben. Klik rechts op de laag en kies [Duplicate Layer].
 
Laag dimmen
  • Deze kopie, [Laag 2], gaan we dimmen. Dat doen we door deze meer doorschijnend te maken. Zet [Opacity] op 30% in [Layers] > [Editing].
 
Spot maken
  • De spot maken we via een extra laag. Klik op [+] teken in [Layers] > [Layer Settings] en kies uit de menu [Add Gradient]. Dan verschijnt een menu waar we het verloop mee kunnen instellen. Zet [Preset] = [Masks] en [Type] = [Radial].
Selecteer het 2de in de rij. Klik op [OK] en sluit dit scherm.
 
Lagen ordenen
  • De lagenvolgorde moet zijn: [Gradient], [Bruidsmeisjes] (origineel) en dan [Bruidsmeisjes] (gedimt). Corrigeer indien nodig.
 
Masker maken
  • De [Gradient 1] wordt ons masker. Selecteer deze laag en vink [Masking Layer] aan. Het [Mask Type] wordt [Intensity (Grayscale)]. Is dit niet zo, corrigeer dit dan.
 
Spot bewegen
  • Dan blijft er nog de beweging van de spot over de foto. Zet [Pan] = -100 x 60 naar 100 x -60 in [Effects] > [Layer Effects]. Klik op [OK] om te sluiten.
Voorbeeld 4
En als laatste voorbeeld gaan we nog eens werken met het vignet en het Alpha type. Het resultaat van deze keuze t.o.v. het gebruik met een radiaal verloop is gelijkwaardig. Alhoewel, de spot met radiaal verloop heeft een grotere keuze en kan je meer controleren tegenover het vignet. Je hebt meer mogelijkheden om een verloop aan te passen t.o.v. een vignet.
Foto inbrengen, schalen en zoomen
  • Selecteer uit Oef 44 de foto "Rosebloem". Sleep deze naar de 4de slide. De duurtijd van de slide zetten we op 8 sec.
  • Dubbelklik op de slide. Neem [Layers] > [Layer Settings] en zet de [Scaling] op [Fill Frame].
  • Op deze bloem gaan we inzoomen. Dit doen we door de [Zoom] van 100 naar 130 te zetten in [Effects] > [Motion Effects].
 
Laag kopiëren
  • Om het effect goed te laten uitkomen gaan we deze laag kopiëren. Klik rechts op de laag en kies [Duplicate Layer].
 
Laag dimmen
  • Er is nog één instelling die we aanpassen aan deze kopie, laag 2. Zet [Opacity] = 10% in [Layers] > [Editing]. Deze laag gaan we in deze oefening als onderste laag houden.
 
Spot maken
  • Nu nog de spot maken. Op [Layers] > [Layer Settings] voegen we een laag toe, gebruik het plus teken of klik rechts en kies [Add layer], en kies [Add Solid Color]. Kies als kleur, bv donker blauw.
  • Kies [Layers] > [Editing] en vink het vakje [Vignette] aan en druk op de knop [Vignette]. Het vignet zetten we als volgt: [Shape] = [Ellipse], [Type] = [Transparent], [Vignette Size] = 50, [Border Size] = 30.
 
Masker maken
  • [Solid 1] wordt ons masker. Kies [Layers] > [Layer Settings]. Zet de laag wel bovenaan. Selecteer deze laag en vink [Masking Layer] aan. Het [Mask Type] zet je op [Alpha (Transparency)].
 
Spot aansteken
  • Deze keer gaan we de spot niet laten bewegen maar gaan we echt focussen op de bloem zelf in de foto. Op [Effects] > [Adjustments Effects] zetten we [Opacity] van 10 naar 100%. Klik op [OK] en sluit het menu. Test het resultaat en zet zo nodig de spot juist midden op de bloem.
Show bewaren
  • Bewaar nu dit project. Via [File] > [Save As] kies je met de verkenner de juiste map waar je dit project wil bewaren en verander de [Bestandsnaam] indien nodig. Klik dan op [opslaan].
 
 
 
Index - Vorige - Volgende

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>