MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 

 

Cursus ProShow Producer 4 go to : Index - Vorige - Volgende
       
Les 55 Oef 47: Oldtimers  
 
Weer een oefening met keyframes en bewegingen om deze techniek beter te leren kennen.
Nieuwe show
 • Maak een nieuwe show met als titel “Oef 47_Oldtimers”. Via [File] > [New Show] verander je de [Show Titel]; de [Aspect Ratio] behouden we op 4:3. Klik dan op [Create].
 
Foto slepen
 • Selecteer uit Oef 47 de foto "Oldtimers". Sleep deze naar de filmband.
 
Slide duurtijd en overgangstijd aanpassen
 • We zetten de duurtijd van de slide op 7 sec en de overgangstijd op 1 sec.
 
Extra laag
 • Nu nemen we uit Oef 47 de "Kader" en slepen deze als een extra laag op onze slide.
 
Zoomen
 • Dubbelklik op de slide en neem [Effects] > [Motion Effects] of klik boven in de werkbalk op de knop [Effects]. Zet in [Keyframe 1] of de [Startpositie] de [Zoom] op 150%. We willen echter geen beweging in deze laag [Kader]. Je kan dit doen door ook in [Keyframe 2] of de [Eindpositie] de [Zoom] op 150% te zetten maar je kan ook de startwaarde kopiëren naar de eindstand. Klik op [Copy Motion Effects] en kies [Copy Start to End]. Om in een laag beweging te vermijden, gaat het gemakkelijker via het tabblad [Layers] > [Layer Settings] en daar de [Zoom] te veranderen.
 
Laag bewegen
 • We gaan de laag [Oldtimers] wel laten bewegen. Kies [Effects] > [Motion Effects]. De [Zoom] zetten we van 80% naar 100%. De foto gaan we een klein beetje draaien; zet [Rotate] van 0 naar 10%. En nu schikken we de positie zodat de eindstand mooi past in het gedraaide kader. Zet de [keyframe 2] op -5 x -2. In dit geval gaan we de [Motion Speed] in "Smooth" laten. Dit past goed bij deze slide.
 • Sluit dit scherm en klik op [OK].
Met de volgende slide gaan we werken met 3 lagen waarvan er 2 gaan bewegen. We gaan werken met 2 keyframes per laag.
 
Lagen binnenbrengen
 • Uit Oef 47 slepen we de foto "Oldtimers" en de PSD "Wiel" als lagen naar de filmband.
 
Achtergrond inbrengen
 • We gaan ook een achtergrond gebruiken. Dubbelklik op slide 2 en kies [Slide] > [Background]. Vink [Background type] aan en gebruik de radioknop [Image] en klik op [Select]. Met de verkenner selecteer je uit Oef 47 "Achtergrond" en zet ook de [Scaling] op [Fill frame].
 
Lagen aanpassen
 • Voordat we de beweging er gaan inbrengen gaan we eerst de 2 lagen een beetje aanpassen. Neem [Layers] > [Layer Settings]. Voor de laag [Wiel] zet je [Zoom] op 40%.Voor de laag [Oldtimers] zet je [Zoom] op 70% en [Position] op 0 x -14. Via [Layers] > [Editing] gaan we [Vignette] gebruiken.
  Klik hierop en zet de [Vignette Size] op 30. De [Vignette Shape & Type] laten we onveranderd. Klik op [OK] om dit te sluiten.
 
Lagen bewegen
 • Nu gaan we de beweging erin brengen. Neem [Effects] > [Motion Effects]. Voor de laag [Oldtimers] gaan we de [Zoom] aanpassen van 70% voor [keyframe1] naar 80% voor [Keyframe 2].
 • Het [Wiel] gaan we over het scherm laten rollen van links naar rechts en zelfs zo dat het van buiten de slide binnen rolt en helemaal aan de andere kant buiten rolt. Daarvoor zetten we [Pan] voor [keyframe 1] van -65 x 30 naar 65 x 30 voor [keyframe 2]. Het draaien doen we door [Rotate] te veranderen voor [keyframe 1] van 0° naar 280° voor [keyframe 2].
 • Hier past het nu wel om de snelheid van de bewegingen, [Pan] en [Rotate], gelijkmatig te laten verlopen. Zet de [Motion Speed] voor beiden op [Linear]. Klik op [OK] en als je dit afspeelt zie je de 2 lagen elk op hun manier bewegen.
We kunnen het nu een beetje moeilijker maken door het wiel eerst naar rechts en dan weer naar links te laten bewegen.
 
Kopieer slide
 • Kopieer slide 2 en maak slide 3.
 
Extra keyframe
 • Om de extra beweging te kunnen uitvoeren hebben we een nieuw [keyframe] nodig op deze laag [Wiel]. Klik in de werkbalk op [Effects] en selecteer de laag [Wiel]. Klik dan op [+], [Add keyframe].
Dit komt precies in het midden van het tijdsbestek. Dit laten we zo.
 
Bewegingen tussen keyframes
 • Nu komt het erop aan de wielbewegingen juist te laten gaan. Tussen [keyframe 1] en [2] willen we van links naar rechts. Zet [Pan] voor [keyframe 1] van -65 x 30 naar 65 x 30 voor [keyframe 2] en het draaien, [Rotate], van -360° naar +360°.
 • Tussen [keyframe 2] en [3] gaan we van rechts naar links. Zet [Pan] van 65 x 30 naar -65 x 30 en het draaien is nu omgekeerd van +360° naar -360°. Hier gaan we de [Motion speed] ook "linear" maken voor [Pan] en [Rotation].
 
Geluid enkel op slide 2
 • Voor de fun kan je nog een geluid van een motor toevoegen. Selecteer uit Oef 47 de "F355 Berlinetta Roar.wav" en sleep deze OP Slide 2, niet op de [Soundtrack]. Vergeet niet de slide duurtijd aan te passen aan de duurtijd van het geluid. Dubbelklik op de slide en in [Sounds] > [Sound Effects] klik je op [Sync Slide
Show bewaren
 • Bewaar nu dit project. Via [File] > [Save As] kies je met de verkenner de juiste map waar je dit project wil bewaren en verander je de [Bestandsnaam] indien nodig. Klik op [opslaan].
 
 
 
 
 
Index - Vorige - Volgende

copyright © 2012 - gratiscursus.be