MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

Cursus openSUSE   go to : Index - Vorige - Volgende
       
Les 4 KDE Quick Start (3)  
 
E-Mailen en agenda beheer
Om je e-mail te kunnen lezen en je afspraken te kunnen beheren, kan je gebruik maken van Kontact als je persoonlijk informatie beheerder (PIM). Kontact combineert KDE applicaties zoals; KMail, KOrganizer en KAdressboek in een Interface. Dit geeft je op een eenvoudige manier toegang tot je e-mails, agenda, Adressbook en andere PIM functionaliteiten. Kontact kan ook meerdere e-mail accounts afhandelen.
>
10.1 Kontact voor het eerst opstarten
Om Kontact op te starten gebruik je de toetskombinatie [Alt] + [F2] en typ kontact in of via>>Start>> Kantoortoepassingen>> Kontact. Om gebruik te maken van een van de toepassingen klik je op de icoon b.v e-mail in het linker paneel.
 
Voordat je e-mail kan versturen of ontvangen moet je nog wel een e-mail account Aanmaken.
Doe dat door:
  1. Klik in het menu op >>Instellingen >>Kontact configureren
  2. Klik in het linker paneel op E-mail kies Identiteiten en klik op Naamloos (standaard) selecteer Wijzigen. Pas daar de gegevens aan en klik op OK om De instellingen op te slaan
  3. Klik dan in het linker paneel op Accounts en voeg daar minstens 1 account toe voor het ontvangen en verzenden van mail. Optioneel kan je hier m eerdere accounts toevoegen. Normaal gesproken is hier de standaard informatie nodig zoals; Account type, Server namen en gebruikte poort. Afhankelijk van het type account dien je hier ook de opties aanpassen voor de encryptie en de authentificatie. Als je niet zeker ben welke settings je hier moet kiezen, neem dan contact op met je Internet provider of de systeem beheerder.
  4. Bevestig de instellingen door op Toepassen te klikken en daarna op OK .
 
Om een e-mail te schrijven start je Kontact (PIM) en klik op Nieuw bericht of op [Ctrl] + [N]. Na het typen van je e-mail druk je op Verzenden. Maak je gebruik van meerdere mailaccount klik dan op het account na keuze dat onder verzenden verschijnt.
 
11 Instant-Messaging met Kopete
Kopete is een online messenger applicatie waarmee je gelijktijdig met meerdere Mensen kan chatten. Kopete ondersteund momenteel de meest gebruikte Messenger protocollen zoals; AOL, Instant messenger AIM, Gadu-Gadu, ICQ, Jabber, Groupwise Messenger, SMS, Skype en Yahoo. Voor sommige van deze Protocollen zal je een account moeten aanmaken.
 
Om Kopete op te starten druk je op [Alt] +[F2] en type Kopete in, of via >>start>>Internet>>Chat>>Kopete. Bij het eerste gebruik klik je op de sleutel van het Kopete venster om een account aan te maken. Kopete begeleid je door alle stappen die je moet nemen om voor de diverse accounts je ID, server naam en port maar ook de passwords in te stellen. Als je een nieuw account aanmaakt zal er een browser worden gestart om je aanmelding en registratie bij de service verlener.
 
Als je na de configuratie en aanmelding online gaat kan je jou contactpersonen toevoegen in het hoofdvenster van Kopete. Als Kopete nog off-line geeft, klik je eerst op >>status>>Online en type dan je password in als er om wordt gevraagd. Klik daarna op >>Toevoegen en kies waar je je contact wil bijvoegen als je meerdere accounts heb aangemaakt. Voeg de contact data in of maak gebruik van de zoek functie voor het toevoegen van een contact en klik daarna op OK.
 
Om al de contacten te zien ook al zijn ze off-line selecteer je Alles tonen.
 
Om een chat te starten klik je op de contact waarmee je wilt chatten, en type je jouw bericht in, klik dan op [enter]. Het bovenste deel van het venster laat de de berichten zien die je hebt ontvangen en verzonden.
 
12 LibreOffice starten
Het office programma LibreOffice bied een complete toepassing zoals voor b.v, tekst-verwerken, spreadsheet toepassingen, diapresentatie, vector tekenen en database toepassingen.
Doordat Libre-Office ook op andere Besturings systemen Is de uitwisseling van data zonder problemen mogelijk.
Om Libre-Office te starten druk je op [Alt]+[F2] en type ooffice in.
Je kan ook via >>start>>Kantoortoepassingen>>Libre Office starten. Kies daar de toepassing die je wil starten.
Om een nieuw document te starten klik je op>>Bestand>> Nieuw>> kies hier de toepassing. Om een bestaand document te openen klik je op >> Bestand>>Openen
 
13 PDF-Files en andere documenten
Documenen die gedeeld worden of geprint worden via andere systemen kunnen worden opgeslagen en geexporteerd als een PDF (Portable Document Format) document in Libre-Office . KDE zal deze PDF documenten standaard met Okular Openen, echter kan je ook voor een ander programma kiezen
 
13.1 Okular DocumentViewer
Buiten dat Okular PDF files toont, kan deze ook veel andere document formaten Tonen zoals, PostScript, OpenDocumentFormat (ODF), OpenDocumentText (ODT), sommgie eBooks formats (ePub) maar ook Microsoft Compiled HTML (CHM). Om Okular te starten klik je op start>>Kantoor toepassingen>>Documentviewer >>Okular, of via [Alt]+[F12} type Okular in. Okular ondersteund ook bookmarks, Annotaties (recensies), rotatie van pagina`s en multimedia ondersteuning. .
 
Om een document te openen klik je op>>Bestand>>Openen en kies je het bestand dat je wil openen. Om door het bestand te navigeren gebruik je de navigatie knoppen bovenin en onderin het venster. Afhankelijk van het icoon dat je gebruikt links in het navigatie paneel zie je de inhoud, miniaturen, recensies of bladwijzers van dit bestand. Als je delen van het bestand dat je geopend heb wil Selecteren of copieëren klik je op>>Selectie in de toolbar en selecteer je een van de opties in het context menu. Om terug te keren naar het bestand klik je op>>Miniaturen.
Procedure 12 Werken met Bladwijzers en Annotaties
Met Okular, kan je delen van een document uit lichten of toevoegen aan de annotaties(recensies) en bladwijzers, deze worden door Okular ondergebracht In het bestand in de vorm van een metadata. De annotaties en bladwijzers Worden niet opgeslagen in het bestand zelf, daardoor kan je ze niet uitprinten of doorgeven aan andere gebruikers
  1. Om een bladwijzer toe te voegen aan een pagina, klik je op de pagina in het Zijpaneel of in het hoofdscherm en druk je op [Ctrl]+[B]. De pagina is toegevoegd aan de bladwijzerlijst op het linkerpaneel. Door rechts te klikken op de bladwijzer kan je deze een andere naam geven, verwijderen of openen.
  2. Om een annotatie aan te maken voor een pagina, klik je op [F6] en kies je uit een van de mogelijkheden. De annotatie wordt toegevoegd aan de lijst Recensies En is flagged bij de gebruiker die het heeft aangemaakt. Gebruik de iconen aan de onderzijde van het zijpaneel om de annotaties re groeperen op bladzijde, auteur of om de annotaties te laten zien voor de huidige pagina.
  3. Om een pop-up notitie met tekst toe te voegen aan een annotatie (of om een annotatie te verwijderen), klik je rechts en kies je in het menu een item. De annotaties of notities worden automatisch bijgevoegd je hoef ze niet apart op te slaan
 
13.2 Acrobat Reader gebruiken
Als Acrobat Reader niet standaard geïnstalleerd is, installeer deze dan met YaST. Om Acrobat Reader te starten klik je >>start>>Kantoortoepassingen>> Documentviewer>>Acrobat Reader, of [Alt]+[F12] en type Acrobat Reader. Klik>>Bestand>>Open en selecteer het te openen bestand.
 
14 Zoeken naar Data
KDE heeft meer dan een applicatie om naar data te zoeken op de computer. Een van de applicaties is Kfind, deze wordt hieronder beschreven.
 
14.1 Kfind gebruiken
Voor basis en uitgebreid zoeken gebruik je Kfind. Start deze via >>Start>> Commando uitvoeren>> of met [Alt]+[F12] type Kfind in, in het zoekscherm
Procedure 13 Zoeken op naam
Om te zoeken op naam of een deel daarvan) ga je als volgend te werk:
  1. Type de bestandsnaam of een deel ervan in het zoekveld. Maak gebruik van Tekens zoals (*), om een onbekende karakter aan te duiden in een bestandsnaam.
  2. Specificeer de map waarin gezocht moet worden. Of geef een pad aan naar de Map waarin gezocht moet worden of klik op Bladeren voor een locatie van de map
  3. Om ook in submappen te zoeken vink je deze mogelijkheid aan.
  4. Klik op>> zoeken om het zoeken te starten
   
Procedure 14 Zoeken op inhoud of Properties
Voor een meer gedetailleerde zoekfunctie kan je ook zoeken op inhoud, zoals welke tekst er in het gezochte bestand moet staan of op de datum van aanmaak van een bestand
  1. In de Naam/locatie tab, specifeer je in ieder geval het path waarin gezocht moet worden. De balk Genaamd kan je leeg laten
  2. Om te zoeken naar een bepaalde inhoud in een map, klik je op>> Inhoud type daar de woorden in of een deel, om de juiste inhoud te vinden. Helaas werkt deze optie niet voor alle type mappen en bestanden.
  3. Om te zoeken op aanmaakdatum of aanpassing datum klik je op>> Eigenschappen en kies je daar de optie die je wil gebruiken.
  4. Klik op zoeken om de zoekopdracht te starten
 
14.2 Strigi DesktopSearch gebruiken
Strigi DesktopSearch bied een uitgebreide zoekmogelijkheid, om te zoeken in b.v Metadata als tags, ratings en zelfs ook naar URLs voor downloads. Druk op [Alt]+[F12] tik strigi in om de services van Strigi en Nepomuk te starten Kies dan voor Nepomuk/Strigi configuratie. En activeer Strigi en Nepomuk door dit aan te vinken in de basis set-up. Eenmaal geactiveerd, kan je nu met Krunner ([Alt]+[F2]) zoeken naar mappen en bestanden door een keyword op te geven. Een meer uitgebreide zoekmethode Is beschikbaar in de file-manager Dolphin.
Druk op [Ctrl]+[F] on deze zoekmethode te activeren in Dolphin.
 
15 CD of DVD branden
Voor het branden van CD of DVD kan je gebruik maken van het programma K3b. Ga als volgend te werk:
  1. Klik op >>start>>multimedia>>cd/dvd branden K3b wordt gestart, of via [Alt]+[F2] en type K3b in.
  2. Klik op >>Bestand>>Nieuw project>> kies daar wat je wil doen.
  3. Gebruik de tree in het linker paneel om bestanden of mappen te zoeken. Sleep de bestanden en of mappen naar de Huidige projecten venster onderin
  4. Plaats een beschijfbare cd/dvd in de brander en klik dan op >>Branden.
  5. Controleer de instellingen in het branden tab. Normaal gesproken zal de standaard instelling van K3b zonder problemen werken. Indien nodig kan je de instellingen wijzigen voor b.v de volume instellingen.
  6. Klik op Branden om de cd/dvd te branden.
 
16 Foto`s importeren en bewerken
Met digiKam is het eenvoudig om je digitale foto`s te importeren en te bewerken. Importeer de foto`s vanuit de camera, edit en verbeter ze, organiseer ze in Albums en mappen om ze snel weer te kunnen vinden. Archiveer de foto`s op cd of dvd of exporteer ze naar een Web image gallerij.
 
DigiKam heeft ook een groep van handige functies en plug-ins waarmee je Afbeeldingen kan omzetten in diverse formats, of automatisch verbeteringen uit voeren zoals b.v, rode ogen correctie en pixels aanpassen en reparatie. Ook zijn er toepassingen en plug-ins waardoor je de afbeeldingen zo kan Bewerken dat het ware digitale kunstwerken worden.
 
Om Digikam te starten klik je op>>Start>>Grafisch>>Fotografie>>Digikam Of met de toetsen [Alt]+[F2] type Digikam in
 
DigiKam's hoofd venster toont een tree in het linkerpaneel en tumbnails van Afbeeldingen in het rechterpaneel. Voor snelle toegang naar afbeeldingen , Gebruik je de zijbalk links. Hiermee kan je door verschillende afbeeldingen Schakelen en deze sorteren in albums, datum, tags of zoekopdrachten. Om een afbeelding te selecteren klik je dubbel op de afbeelding.
 
17 Muziek Collectie beheren
Amarok is KDE`s standaard muziekspeler. Hiermee kan je meerdere audio formaten afspelen, een afspeellijst samenstellen, luisteren naar radio,-streaming uitzendingen of op het internet radio luisteren en inschrijven op poscasts. Het bestands type dat ondersteund moet worden hangt af van de engine die Amarok Gebruikt.
Om Amarok te starten klik je op>>Start>>Programma`s >>Multimedia>> Audiospeler>>Amarok
Of met de toetsen [Alt]+[F2] en type dan Amarok in
 
Amarok's hoofd venster toont een zijbalk links die verschillende items laat zien; De lokale muziek verzameling, enkele podcast adressen, de afspeellijst en een Zoekmogelijkheid. Het middelste gedeelte van het venster geeft informatie over de huidige track, de Wikipedia pagina over de artiest en de songs. De rechterzijde van het venster laat de huidige speellijst zien. Om muziek af te spelen sleep je de items van naar afspeellijst omgeving dubbel klik op een nummer en de speellijst zal worden afgespeeld.
 

Als de muziekfiles getagged zijn (info over de artiest en album) kan je met Amarok handige features gebruiken, zoals het automatische zoeken van de album hoezen, Klik op >>Hulpmiddelen>>Hoesbeheerder. En klik dan op>> ontbrekende hoezen Ophalen.

De eerst volgende keer dat je nu een nummer van een bepaald album afspeelt zal de hoes afbeelding getoond worden in het scherm. Om meer te weten te komen van de artiest klik je op de Wikipedia knop.

Om Amarok te configureren of om een andere engine te gebruiken, klik je op>> Instellingen>>Amarok instellen

 
18 Uitloggen
Uitloggen en de computer uitschakelen of herstarten.
 
18.1 UitLoggen of gebruiker wisselen
Klik op Start>>Verlaten>>Afmelden het systeem logt je uit maar blijft draaien.
Of klik op start>>Verlaten>>Gebruiker wisselen je wordt uitgelogd en een andere gebruiker kan inloggen
 
18.2 Herstarten of computer uitschakelen
Klik op>> Verlaten kies hier datgene wat je wil;
  • Slapen
    Deze functie is alleen mogelijk indien de pc beschikt over een power management Je wordt niet afgemeld de pc pauzeert en zal de data van de sessie in het RAM Opslaan.
  • Slaapstand
    Ook deze functie is mogelijk als de pc over een power management beschikt. De pc pauzeert zonder je uit te loggen. De data van de sessie zal worden opgeslagen op de HDD voordat het systeem in slaapstand gaat en is beschermd indien de spanning weg zou vallen
  • Herstart
    De computer logt de gebruiker uit, waarna de pc herstart.
  • Afsluiten
    Je logt uit en de computer schakelt uit.
 
19 Voor meer Informatie
Wil je meer weten en leren over KDE en KDE Applicaties kijk dan op
http://www.kde.org/
http://www.kde-apps.org/
 
 
 
Index - Vorige - Volgende
 
 

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>