MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

Cursus openSUSE   go to : Index - Vorige
       
Les 6 GNOME Quick Start (2)  
 
8. Aanpassen van de werkomgeving
Binnen systeem instellingen vind je de mogelijkheden om het uiterlijk en gedrag van de desktop aan te passen. Hier kan je ook de toetsenbord en muis instellingen veranderen, maar ook de taal, land, netwerk, internet en meer aanpassingen uitvoeren. Om systeem instellingen te openen klik je op je usernaam rechts boven in het scherm en daarna op Systeeminstellingen.
 
Bureaublad achtergrond aanpassen
Klik binnen systeem instellingen in de categorie Persoonlijk op het icoon Achtergrond
>
In de getoonde sectie ,kan je kiezen uit afbeeldingen en kleuren in de lijst. De verdere configuratie hangt af van de keuze die je maakt wat je gaat gebruiken als achtergrond en hoe je deze wil hebben. Hier kan je natuurlijk ook kiezen voor eigen gemaakte foto`s of gedownloade afbeeldingen Door op het vierkant met de negen kleine vierkantjes te klikken keer je weer terug in systeem instellingen.
 
9. Browsen op het Internet met Firefox
Firefox is een van de meest populaire Web browsers. Het heeft al het gemak van vergelijkbare browsers met extra toepassingen zoals voor beveiliging en Privacy.
 
Met toepassingen als tabblad browsen, pop-up blokkering en download beheer, combineert Firefox de laatste web technologie in de software. Het is makkelijk om verschillende zoekmachines toe te voegen waarmee je nog beter de informatie Kan vinden die je nodig heb. Type een url in in de locatiebalk om het browsen te starten.
Om een nieuwe tab te openen in Firefox, druk je op [Ctrl]+[T] of op de “+” knop Naast de tab die je al gebruik. Om een Link te openen van een website van een Website gebruik je de middelste muisknop. Je kan ook de volgorde van tabs veranderen door ze te slepen en op een andere positie te plaatsen.
 
Informatie vinden
  1. Om een zoekopdracht te starten, type je een opdracht in op de geïntegreerde Zoekbalk rechts in het Firefox venster, klik op [Enter] en de resultaten worden getoond in de actieve pagina of tab.
  2. Om een andere zoekmachine te gebruiken dan de standaard, klik je op de Zoekmachine icoon rechts in de locatiebalk om een lijst met zoek machines te openen en klik daar een zoekmachine aan en druk op [Enter]. Om op de actieve webpagina naar worden te zoeken druk je op>>[Ctrl]+[F] om de zoek balk onder het actieve venster te openen. Type hier het woord in dat je zoekt en gebruik de toetsen rechts van de balk om de hits te selecteren in de tekst.
 
Downloaden van Files op het Web
Als je een document wil downloaden met Firefox, zal de Firefox download manager starten en de download bewaren in de standaard ingestelde download map in je Home directory. Firefox toont na het downloaden een venster met de gereed zijnde downloads.
 
Je kan vanuit dit venster het gedownloade bestand direct openen of in de lokale Map. Om de download geschiedenis te wissen klik je op>> Lijst wissen
 
8.3 Instellingen configureren
Om de de standaard downloadmap of om een aanpassing te doen in b.v,de pop-up instellingen, klik je op>>Bewerken>>Voorkeuren.
 
In dit venster kan je ook diverse andere toepassingen aanpassen zoals; Uiterlijk, taal, privacy en tab opties. Klik op de iconen en pas de opties aan naar jouw eisen Klik op toepassen om de wijziging door te voeren.
 
10. Wachtwoorden beheren
GNOME bied de mogelijkheid om wachtwoorden en encryption keys in een Keyring op te slaan dit is vooral handig als je wachtwoorden wil opslaan voor diverse websites
Om een keyring aan te maken doe je het volgende:
  1. Druk op [Alt]+[F2] en type in het venster Seahorse .
  2. Selecteer File>> nieuw.
  3. Kies Wachtwoord Keyring en klik op Volgende.
  4. Type een naam in voor de nieuwe Keyring. Hierna opent een dialoog venster
  5. Type een wachtwoord en bevestig deze en Klik dan op OK
 
Je kan zoveel keyrings aanmaken als je maar wil, b.v, een voor prive of zakelijke doeleinden. Om de wachtwoorden in je keyrings op te slaan, moet je het volgende doen:
  1. Druk op [Alt]+[F2] en type Seahorse in .
  2. Selecteer File>> Nieuw.
  3. Kies voor opgeslagen wachtwoorden en klik op>> Volgende
  4. Selecteer jouw Keyring type de naam en wachtwoord in
  5. Sluit af met Toevoegen
 
11. E-Mail en Agenda beheer
Voor het lezen van je e-mail en afspraken is er het programma Evolution een Groupware programma die het eenvoudig maakt om al je persoonlijke informatie te bewerken, op te slaan en openen.
 
Evolution combineert een e-mail, agenda beheer, adressen gegevens en een Takenlijst in een eenvoudig te gebruiken applicatie. Door de uitgebreide ondersteuning en onderlinge uitwisselbaarheid, kan Evolution met alle gangbare Groupware producten samenwerken, ook met Microsoft Exchange
 
Om Evolution te starten, klik je in Dash op de envelop met klok of Met [Alt] + [F2] type in evolution
 
De eerste keer dat je Evolution start zal deze je een aantal vragen stellen om een e-mail account aan te maken en voor het importeren van je oude mail van de oude e-mail cliënt. Evolution toont je de nieuwe berichten en je komende Afspraken en taken, maar ook het weerbericht en het nieuws van Nieuws feeds. De Agenda, adressenboek en mail tools staan in de short-cut balk links.
 
Druk op>> [Ctrl]+[N] voor het openen van een nieuw item, het maakt niet uit In welke toepassing van Evolution je bezig ben. In het adressen boek zal [Ctrl}+[N] een nieuwe contact kaart openen en in je agenda een nieuwe afspraak
. Voor meer informatie over Evolution,klik je op >>Help>>Inhoud
 
12 Instant Messaging met Empathy
Empathy is een multiprotocol instant messaging(IM) client. Het is compatible Met AOL*, Instant Messenger(AIM), Google Talk, Groupwise®Messenger, ICQ, IRC, MSN, Jabber en andere netwerken.
 
Met Empathy, kan je inloggen op meerdere accounts tegelijkertijd. Empathy ondersteund ook veel van de gebruikte toepassingen van andere netwerken Zoals: video chat, bestands overdracht, afwezig messages en meer.
 
Om Empathy te starten ga je naar Activiteiten en klik je op het icoon met de tekst ballon en de blauwe smiley in Dash. In Fallback mode doe je dat via Applicaties>Internet>Empathy Instant Messenger Service Om een account in Empathy t.oe te voegen kan je gebruik maken van de standaard configuratie wizard of na het starten klik je op >>Edit>>Account. Maak een keuze voor het account type en klik op >>volgende , hier maak je de keuze voor welke dienst door op het uitklap menu te klikken. Na het invoeren van de gegevens klik je op inloggen en kan je starten met Chatten.
 
Contacten kan je toevoegen door te klikken op>> contact toevoegen, selecteer het account en vul de gegevens in van de toe te voegen contact, bevestig en het contact wordt toe gevoegd. Zorg wel dat je ingelogd ben bij de messaging service
 
Om een chat te starten dubbel klik je op het gewenste contact en type je jou bericht in. Druk op [Enter] om het bericht te verzenden. Boven in het venster zie Je welke berichten zijn verzonden en ontvangen.
 
13 Starten met LibreOffice
Het office programma LibreOffice bied een complete toepassing zoals voor b.v, tekst-verwerken, spreadsheet toepassingen, diapresentatie, vector tekenen en database toepassingen. Libre-Office heeft een goede uitwisseling van data met andere office programma`s, die daardoor meestal prima verloopt . Om Libre-Office te starten ga je naar Activiteiten view en klik je op het blauwe Document in Dash of met [Alt] + [F2] type dan writer en druk op[ Enter] In de Fallback mode klik je op>>Applicaties >LibreOffice Writer.
 
14 PDF-Files en andere Documenten
Documenten die gedeeld moeten of geprint in andere systemen worden vaak als PDF-file opgemaakt. PDF files kunnen in LibreOffice aangemaakt worden maar Ook in andere toepassingen. De Gnome PDF viewer is Evince. Deze kan worden Gebruikt om pdf files te tonen maar ook andere documenten formats zoals: PostScript, DJVu, DVI en andere
 
Om Evince te starten druk je op [Alt]+[F2] en type evince
  1. Om een PDF-file te tonen klik je dubbel op het d.ocument
  2. Gebruik de navigatie iconen bovenin het venster om door het document te Gaan. Mocht het PDF document bookmarks bevatten, dan zie je deze links in het Paneel van de viewer.
 
15 Branden van CD of DVD
 
Voor het branden van cd of dvd kan je gebruik maken van de Nautilus file Manager
  1. Plaats een lege cd of dvd in de brander, GNOME zal dan een nieuw Nautilus Venster openen.
  2. Kopieer de gewenste files of mappen naar het geopende venster
  3. Klik op schijf naar cd/dvd
  4. verander indien gewenst de data in de cd/dvd creator of accepteer de standaard settings. Klik dan op Branden. GNOME zal de files of mappen naar de cd/dvd schrijven
Voor het branden van data of audio cd`s kan je ook gebruik maken van het meer uitgebreider brandprogramma Banshee Brasero.
 
  1. Klik op >> Branden op schijf.
  2. Pas in het dialoog venster van branden op schijf de relevante informatie aan. Of accepteer de standaard instellingen en klik dan op branden. Dit kan enige minuten duren afhankelijk van de hoeveelheid informatie die gebrand moet worden en de snelheid van de brander.
Je kan ook gebruik maken van het brand programma Brasero, of Banshee voor Data en audio cd`s en dvd`s
 
16 Digitale afbeeldingen beheren
Shotwell is een beheerstool voor digitale afbeeldingen, geheel aangepast aan de GNOME desktop. Het is mogelijk om met Shotwell je afbeeldingen te voorzien van meerdere tags voor het archiveren van de afbeeldingen maar ook voor bewerking van afbeeldingen, zoals rode ogen correctie, het aanpassen van helderheid en Scherpte. Shotwell ondersteund alle belangrijke afbeeldingen formats zoals: JPEG, PNG, TIFF en verschillende RAW formats.
 
Je kan de foto`s importeren vanuit je camera, harde schijf of je Ipod. Met Shotwell kan je ook foto cd`s maken, een website gallery aanmaken en de foto`s expoteren
 
Om Shotwell op te starten, klik je op het icoon in Dash of druk op [Alt]+[F2] en type Shotwell in. Geef na start de locatie aan van waaruit je de afbeeldingen in Shotwell wil importeren naar je collectie. Heb je al een collectie of opgeslagen afbeeldingen op de harde schijf, kies dan de import methode en optioneel de submappen. Shotwell zal dan de mappen in zijn database importeren.
 
Thumbnails van de afbeeldingen worden getoond in het rechterdeel van het venster De gedetailleerde informatie over de afbeelding wordt in het linker paneel getoond. Standaard worden de afbeeldingen in een chronologische volgorde geplaatst Zo zie je de nieuwste afbeeldingen boven in het venster. Je kan de foto`s rangschikken op datum, alfabet en meer.
 
Een menu balk bovenin het venster geeft je de mogelijkheid om aanpassingen te doen in het hoofdmenu.
 
17 Beheer van muziek en video`s
Voor het importeren van cd`s, het synchroniseren van je media collectie of het afspelen van muziek met een Media-player gebruik je Banshee. Ook voor het samenstellen van speellijsten en het luisteren naar podcasts is Banshee Beschikbaar.
Als je Banshee voor het eerst start, moet je eerst je media importeren in te library Om dit te doen klik je op>>Media>> kies dan voor wat je wil importeren en klik op importeren. Na het importeren kan je je media vanuit de library openen.
 
Om muziek of een film af te spelen, selecteer je dat vanuit de library en klik je op afspelen. Je kan ook de knoppen gebruiken om te pauzeren of een volgend danwel een vorig nummer te kiezen. Gebruik de luidspreker knop om de volume Te regelen.
 
18 Uitloggen
Wanneer je wil stoppen met het gebruik van de computer, kan je je afmelden uitloggen, herstarten of het systeem afsluiten
Uitloggen of gebruikers wisselen
Klik de usernaam en kies een van de onderstaande mogelijkheden
Afmelden
Je wordt uitgelogd maar het systeem blijft draaien en laat het inlog scherm zien
 
Computer herstarten of uitschakelen
Klik op de usernaam dan op datgene wat je wil gaan doem
  • Power off: Je wordt uitgelogd en de computer schakelt uit
  • Herstart : Je wordt uitgelogd en de computer maakt een herstart
  • Suspend: Zet je computer in een tijdelijke staat van inactiviteit en een lage power Consumptie. De status van je sessie is opgeslagen en al de applicaties staan in een wachtstand.
  • Hibernate : Je sessie wordt in slaap gezet en de power comsumptie gestopt tot Dat je de computer weer herstart
 
Voor meer Informatie
Om meer te weten te komen van GNOME en GNOME applicaties
Kijk op:http://www.gnome.org . GNOME
 
 
 
Index - Vorige
 

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>