MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

Cursus ProShow Producer 4 go to : Index - Vorige - volgende
       
Les 2 Oef 1: Eenvoudige show
 

Om te starten gaan we een eenvoudige show samen stellen waarin we al een beetje ProShow Producer voorstellen. Het zal je direct opvallen dat veel kan op een simpele manier.

Nieuwe slide show

Maak een nieuwe show met als titel “Oef 1_Berenknuffel”. Dit doen we door links te klikken in de menubalk op de knop [File]. In de afrolmenu kies je voor New show. Dit opent een popupmenu New Slide Show. Standaard staat dit menu op Blank Show. Dit laten we zo.

Nu kunnen we 2 keuze's maken.
Keuze 1, geef de show een titel. Typ achter "Show Title" Oef 1_Berenknuffel;
Keuze 2 is de aspect ratio. Dit bepaalt de scherm grootte.
In het afrolmenu krijg je 3 mogelijkheden:

  • het klassieke beeld (4:3 TV)
  • het breedbeeld (16:9 Whitescreen)
  • een willekeurig beeldgrootte (custom); je bepaalt zelf uw kader.

Voorlopig houden wij het op 4:3 (TV).
Klik dan op de knop “Create”.
Je zal zien dat boven de verkenner (Folder list), deze titel wordt weergegeven.

Opvullen van de filmband
Nu kunnen we beginnen met het inbrengen van ons materiaal op de filmband onderaan het scherm. We gaan gebruik maken van de ingebouwde verkenner. Met deze verkenner gaan we zoals bij de verkenner van Microsoft naar de mappenlijst en naar de juiste map waar ons werkmateriaal zit. Wanneer je uw map selecteert zal je zien dat de inhoud van de gekozen map wordt weergeven in het venster onder de "Folder list" en dat het eerste beeld van de map getoond wordt in het voorvertoningsvenster.
>
Mogelijkheden om foto's/filmen te slepen

Om beelden naar de filmband te brengen zijn er een aantal mogelijkheden:

  • beeld per beeld; je kan beeld per beeld naar de filmband slepen. Je selecteert een beeld uit de map en met linkertoets ingedrukt sleep je dit naar de filmband.
  • meerdere beelden aaneensluitend (met Shift toets); Je selecteer de eerste foto, houdt dan de shift toets ingedrukt en selecteert vervolgens de laatste foto van uw reeks. Dan sleep je deze selectie, met linkertoets ingedrukt, naar de beeldband.
  • meerdere beelden willekeurig gekozen (met Ctrl toets); Je selecteert de eerste foto, houdt dan de Control toets ingedrukt en selecteer hier en daar nog foto's uit de map. Sleep deze selectie, met linkertoets ingedrukt, naar de beeldband.
Goed om weten:
  • Wanneer je een foto naar de filmband brengt dan wordt er automatisch een overgang aan toegevoegd. De duurtijd van de slide en de overgang krijgen de standaard ingestelde tijd.
  • De beelden die je gebruikt in de beeldband krijgen een groen vinkje in de verkenner. Zo kan je de al gebruikte beelden makkelijk herkennen.
  • Wanneer je meerdere foto's sleept, worden deze in alfanumerische volgorde op de filmband gezet.
  • Het is best om uw materiaal in de mappen niet te verplaatsen of andere namen te geven. Bij het sluiten en heropenen van uw show zal het programma uw foto's of dergelijke niet terug vinden. En dan zijn er speciale acties nodig om dit te corrigeren.
  • Daarom is het gebruik van materiaal op een stick minder aangewezen.
 
Beeldband voorbeeld
Hieronder zie je een beeldband voorbeeld.
 
Op deze beeldband zie je de slides met hun overgangen.
Er is ook de aanwijzer die aangeeft waar in de show je bent en dit wordt ook getoond in het voorvertoningsvenster.
Een slide verwijderen uit de filmband doe je door deze te selecteren en dan druk je op [Delete].
Het verhuizen van een slide gaat even gemakkelijk. Selecteer de slide en sleep deze naar de nieuwe plaats.
We maken onze filmband leeg en we selecteren uit Oef 01 alle beelden (met Shift toets), Berenknuffel (1) tm (15). Deze slepen we naar de beeldband.
ProShow heeft bij elke slide de standaard overgang toegevoegd
 
Overgangen aanpassen
Hoe kunnen we deze aanpassen?
  • Klik op een overgang en er verschijnt volgend scherm:
 
In de linkerkolom kan je een bepaalde categorie aanklikken waardoor er dan rechts de overgangen worden getoond die bij deze categorie horen.
Klik je een bepaalde overgang aan dan zie je links boven in het kleine schermpje het effect ervan. Op deze manier kan je de verschillende overgangen eerst uitproberen. Heb je beslist dewelke je wil, klik dan op [Apply].
Er zijn er enkele speciale bij:
- [CUT]: dit kiezen komt neer op "geen overgang" gebruiken.
- [?]: dit kiezen betekent dat je het programma laat kiezen welke overgang er wordt gebruikt. ProShow kiest zelf overgangen maar bij iedere afspeelbeurt zijn ze anders. Je weet nooit welke overgang er zal komen. Enkel bij het maken van het eindproduct worden de op dat moment gekozen overgangen verwerkt en behouden.

Er zijn de volgende keuze mogelijkheden om overgangen te wijzigen:

  • Slide per slide: je selecteert een slide en klikt dan op de overgang. Dit opent het keuzescherm met alle overgangen.
  • Meerdere slides aaneensluitend (met Shift toets): je selecteert een slide, houdt de shift toets in, en selecteert de laatste slide van de rij en klikt dan op een overgang en kiest vervolgens uit de popupmenu een andere overgang. Alle overgangen van deze rij zullen mee veranderen.
  • Meerdere slides willekeurig gekozen (met Ctrl toets); je selecteert een slide, houdt de control toets in, en selecteert een volgende slide en nog een enz... Deze moeten elkaar niet opvolgen. Klik dan op een overgang en uit de popupmenu kies je een andere overgang. De gekozen slides krijgen deze overgang.
  • Allemaal tegelijkertijd (met Ctrl+A): zet de muiswijzer in de filmband en druk toetsen Control+A. Hiermee selecteer je alle slides. Klik op een overgang en uit de popupmenu kies je een andere overgang. Alle slides krijgen deze overgang.
  • Randomize > Randomize Transitions: selecteer slides, één, meerdere aaneensluitend, willekeurige of alle slides. Klik rechts op een slide en in de popupmenu klik je op Randomize. Uit de vervolg popupmenu klik je op Randomize Transitions. ProShow kiest dan willekeurig overgangen. Het verschil met [?] is dat ze ook willekeurig gekozen worden maar ze worden bij het sluiten en heropenen van de show niet meer veranderd.
Tekst toevoegen
7We gaan voor en na de show een tekst invoegen. Klik rechts op de eerste slide en uit de popupmenu kies je Insert. Uit de vervolgmenu kies je Title Slide. Dit opent een scherm "Slide Options" op tabblad "Captions". Met de sneltoets (Alt+T) krijg je hetzelfde. Typ in het tekstveld "Berenknuffel". Om dit scherm te sluiten klik je op [OK]. Nu wijzen we met de muis achter de laatste slide, klikken rechts en kiezen Insert > Title Slide. In het open scherm typen we in het tekstveld "Einde". Klik op [OK] om dit scherm te sluiten
 
Muziek inbrengen
Om deze show te vervolledigen brengen we er nog muziek in. Dit gaat ook eenvoudig. Selecteer uit Oef 01 de mp3 "Berenknuffel" en sleep deze naar de filmband maar in het gedeelte Soundtrack.
 
Show bewaren
Nu gaan we deze show bewaren. Op de menubalk kies je [File] en in de afrolmenu kies je verder Save As. Met de aangeboden verkenner selecteer je de juiste map op uw harde schijf waar je dit project wil bewaren. Verander de Bestandsnaam in “Oef 1_Berenknuffel” en klik op [opslaan]. Het project krijgt dan de extensie psh. Het is nu mogelijk om dit project op een later tijdstip terug op te halen en dan eventueel verder aan te passen.
TIP: Je moet niet wachten om een project op te slaan tot het volledig af is. Het is zelfs veiliger om het zo snel mogelijk een keer te bewaren en bij belangrijke veranderingen tussentijds nogmaals op te slaan.
 
Film maken
Rest ons nog om er een filmpje van te maken. We maken een eenvoudig eindproduct met als resultaat een “EXE”.
Klik hiervoor bovenaan in de werkbalk op [Create Output]. In het scherm dat nu verschijnt, kies je [PC Executable]. In de popupmenu zet je in tabblad "Menu" als thema "no menus".
 
Klik dan op [Create] en met de verkenner plaats je de show in de juiste map op uw PC en geef je deze de juiste naam “Oefening1_Berenknuffel” en klik dan op [opslaan]. Het filmpje wordt dan aangemaakt. Vervolgens krijg je de vraag of je dit wil zien, klik op [ja] en daar is het resultaat.
 
 
Index - Vorige - volgende

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>