Home » Cursus Microsoft Excel » Het lint aanpassen, tonen & verbergen (2/32)

Laatste update:

Het lint aanpassen, tonen & verbergen (2/32)

Wat is het lint? Hoe verberg je het en hoe maak je het opnieuw zichtbaar?

Het lint is de grote menubalk die bovenaan het scherm zichtbaar is. De inhoud zelf wordt bepaald door waar je klikt. Als je deze pagina even leest, kan je er vlot mee werken.

Wat is het lint?

Het lint is sinds een aantal Office-versies deel van de schermopbouw. Je ziet het in alle Office apps terugkomen. Het laat toe om heel veel informatie op weinig schermruimte visueel aantrekkelijk weer te geven.

Door het kleine screenshotvenster wordt bijna de helft van het scherm nu ingenomen door het lint.

Het lint bestaat uit verschillende onderdelen:

Tabbladen

Op het lint worden de opties en mogelijkheden op het meest algemene niveau gegroepeerd per tab. In het screenshot hierboven zie je bijv. de tabs bestand, start, invoegen, pagina-indeling, formules etc.

Het duurt een tijdje voor je goed weet welke optie op welke pagina staat. Na verloop van tijd loopt dat vlotter.

Merk op dat de beschikbare tabbladen soms verschillen. Wanneer je bijvoorbeeld een draaitabel invoegt (geen nood als je nu nog niet weet wat dat is, dat komt later), dan krijg je plots extra tabbladen, specifiek voor draaitabellen.

Groepen per tabblad

Op één tabblad worden de opties en mogelijkheden geordend in groepen. Er staan verticale lijnen tussen de groepen. In het screenshot hierboven zie je bijvoorbeeld de groep ongedaan maken, klembord, lettertype etc.

Wanneer niet alle inhoud van de groep goed kan worden weergeven, dan staat er een klein naar beneden wijzend pijltje. Klik daarop om alle opties te zien. Omdat het screenshot nogal smal is zie je hierboven veel pijltjes die naar beneden wijzen.

Link naar een dialoogvenster

Kijk in het screenshot eens naar de groep lettertype. Je ziet rechts onderaan in de groep een pijltje dat wijst naar rechtsonder en een hoekje. Wanneer je op dat pijltje klikt opent een zogenaamd dialoogvenster. Dat is een extra venstertje met extra opties, specifiek voor die groep.

Zoek je een specifieke instelling? Kijk dan eens in het dialoogvenster.

Het lint verbergen en opnieuw tonen

Wanneer je op een computer met een klein scherm werkt, dan neemt dat lint soms enorm veel schermruimte in beslag. Om die reden kan je het gemakkelijk gedeeltelijk verbergen.

De gemakkelijkste manier om dat te doen is door tegelijk de toets ctrl in te drukken met de functie toets F1. Probeer het maar eens uit. Het lint wordt veel minder hoog; alleen de tabbladen zijn nog zichtbaar. Wanneer je op een tabblad klikt, is het lint tijdelijk wel zichtbaar. Klik je daarna weer ergens anders, dan verdwijnt het weer.

Bedenk je je en wil je het lint altijd terug tonen? Dan moet opnieuw ctrl F1 indrukken.

Ben je van het type computergebruiker dat nooit sneltoetsen onthoudt? Dan maak je beter gebruik van de opties in de user interface. Helemaal rechts onderaan in het lint staat immers een pijltje met opties voor het lint. Je kan ervoor kiezen om het altijd te tonen of alleen wanneer je op de tabbladen klikt.

Hieronder demonstreer ik de opties.

Je kan het lint altijd weergeven of alleen wanneer je op een tabblad klikt.

Tip | Het lint altijd weergeven of verbergen in oudere versies van Microsoft Excel

Gebruik je een oudere versie van Microsoft Excel? Dan zie je geen menu staan, maar wel een pijltje waarmee je het lint kan inklappen. Als je het altijd zichtbaar wil houden moet je het vastpinnen met het punaise icoontje.

Office-toepassingen

Cursus MS Excel

Cursus MS Word

Cursus MS PowerPoint

Cursus MS Outlook

Cursus MS Access

Grafische programma's

Basiscursus Adobe Photoshop

Basiscursus GIMP

Basiscursus Adobe Lightroom

Mobiel

Cursus Android smartphones

Bedrijfstoepassingen

Cursus Google Analytics

Cursus Google Ads

Cursus SEO

Cursus Wordpress