MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 

 

Cursus Vista   go to: Index - vorige - volgende
       
Les 6 Het Bureaublad (4)  
     
Prullenbak

De prullenbak, iedereen kent wel de prullenbak, dus wat kun je hierover in godsnaam over schrijven?

Wel, eerst en vooral, je zal het misschien wel weten, maar de prullenbak is niets meer of minder dan een map.

Wens je een bestand op je computer te verwijderen kan je dat bestand naar de prullenbak slepen, of je kunt het bestand selecteren en op de Deleteknop op je toetsenbord klikken.
Dat weet iedereen, toch?
Dat je de bestanden die in zich in de prullenbak bevinden terug kunt terugzetten van waar ze komen, dat weet ook iedereen, toch?

Wel mochten er toch zijn onder jullie die het niet weten, dit kan ook op verschillende manieren.
Eerste manier is de vuilbak openen door er op te dubbelklikken, en het bestand wat zich in de prullenbak bevindt naar het bureaublad, of in een andere map te slepen.
Een tweede manier is de prullenbak te openen, het bestand te rechtsklikken, en te kiezen voor "Terugzetten" in het drop-downlijstje. Dit plaatst het bestand terug op zijn oorspronkelijke plaats op je computer.
Een derde manier is het bestand te selecteren wanneer de prullenbak is geopend, en te klikken op de knop "Dit item terugzetten" bovenaan het dialoogvenster. Wanneer er zich meerdere bestanden bevinden in de prullenbak, en er is geen enkel geselecteerd, vermeld deze knop "Alle items terugzetten". Wat dit doet lijkt me duidelijk.
Een vierde manier is de prullenbak te rechtsklikken, en te kiezen voor "Prullenbak leegmaken" in het pop-upmenu.

 

Wat je misschien niet weet is dat de prullenbak van Vista ook wel eens vol kan geraken, juist hetzelfde als de vuilbak bij je thuis. Is dit het geval, dan zal Vista voor jou automatisch ledigen, of beter gezegd, bestanden uit de prullenbak verwijderen.

Om dit te voorkomen kan je het volume van de prullenbak wijzigen.
Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de prullenbak, en kies "Eigenschappen" in het pop-upmenu.

Dit opent het dialoogvenster "Eigenschappen van Prullenbak".

In het vak "Aangepaste grootte" kan je het volume voor de inhoud wijzigen. In de afbeelding hiernaast staat dit ingesteld op 7942 MB, dit is 7,9 GB. Het totaal van mijn Harde schijf is 115 GB, dit kun je zien bovenaan het dialoogvenster.

Wens je nu het volume van de prullenbak te wijzigen, naar meer of minder, maakt niet uit, dan wijzig je de waarde in dit vak. Bijvoorbeeld 15000, dat is 15 GB.

 
Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een bestand van 9 GB in de prullenbak wil plaatsen, maar nog niet van je computer wil verwijderen.
Mocht je dan het volume van de prullenbak niet hebben aangepast, dan zal je dit bestand enkel volledig kunnen verwijderen. Met andere woorden, volledig verwijderen van je computer.

Vista zal je hier dan wel vragen of je zeker bent dat het bestand voorgoed mag worden verwijderd, maar toch.

 
Bestanden die worden verwijderd uit de prullenbak worden ook verwijderd van je computer, en kunnen dus niet meer worden gerecupereerd. Althans toch niet wanneer je niet over de nodige software hiervoor beschikt. Dus let er op, wanneer je de prullenbak leeg maakt, je deze bestanden ook kwijt bent.
 
De optie "Bestanden niet naar de prullenbak verplaatsen, maar direct verwijderen" zou ik niet aanvinken mocht ik jou zijn, dan ben je ze voorgoed kwijt.
 
De optie "Vragen om bevestigen bij verwijderen" daarentegen kan je wel uitvinken mocht je het beu zijn telkens het venstertje te zien waarin je moet bevestigen of je al dan niet iets in de prullenbak wil plaatsen.
 
Misschien nog een tip.
Wens je toch iets te verwijderen van je computer, zonder dit eerst in de prullenbak te plaatsen, klik je de Deletetoets op je toetsenbord terwijl je de Shifttoets ingedrukt houdt.
Er wordt je dan wel steeds gevraagd of je zeker bent dat je dit wil verwijderen.
 
Pictogrammen schikken

Wanneer ons bureaublad er onverzorgd begint uit te zien door het steeds toevoegen van pictogrammen, of programma's, wordt het tijd dat we hieraan iets doen. Je laat je kousen in je kast toch ook niet rondslingeren tussen je hemden. Althans de meesten onder ons toch niet.

Wat we hieraan kunnen doen is met de rechtermuisknop klikken op een lege plaats in het bureaublad.
Dit opent een pop-upmenu waarin we twee opties hebben onze pictogrammen aan te passen en te schikken.

Een eerste manier is te klikken op de optie "Beeld".
Hier hebben we de mogelijkheid de pictogrammen Groot, Normaal, of Klassiek weer te geven.
Wat hier de beste keuze is, is voor iedereen anders, dus laat ik aan jou de keuze.
Dan hebben we nog de opties "Automatisch schikken", en "Uitlijnen op raster".
Wanneer je kiest voor het eerste zal Vista, de verschillende pictogrammen netjes onder elkaar plaatsen en dit volgens type. Wanneer je dan een pictogram probeert te verplaatsen, bijvoorbeeld helemaal naar de andere kan van het venster, zal Vista het pictogram toch plaatsen netjes in de rij aan de linkerzijde van het venster, maar wel in een andere volgorde. Waar juist in de rij is afhankelijk van waar je het icoon loslaat.

Wanneer je echter kiest voor de tweede optie, "Uitlijnen op raster", en je 'dé-selecteert' de optie "Automatisch schikken", dan kan je het icoon gelijk waar plaatsen op het bureaublad. Al hoewel, je kan dan het icoon bijna gelijk waar plaatsen, het zal nog steeds horizontaal en verticaal worden uitgelijnd.
Dé-selecteer je ook de optie "Uitlijnen op raster", dan pas kan je het icoon plaatsen waar je wilt.

Klikken op de optie "Bureelpictogrammen weergeven" zal alle pictogrammen op je bureaublad verbergen. Kies je nogmaals deze optie, dan zal Vista de pictogrammen terug weergeven.

 
Met de optie "Sorteren op" hebben we de mogelijkheid de pictogrammen te sorteren op "Naam", "Grootte", "Type", en "Gewijzigd op".

Ik denk dat deze wel duidelijk zijn.

Sorteer je op naam, en je hebt pictogrammen van mappen en bestanden op je bureaublad staan, dan zal Vista eerst de mappen sorteren, en pas daarna de bestanden.

     
Nog een trucje misschien.  
Wanneer je de Ctrl-toets op je toetsenbord ingedrukt houdt, en je beweegt het wieltje op je muis naar boven, dan zal de weergave van de pictogrammen vergroten.
Beweeg je het wieltje naar beneden, dan verkleinen de pictogrammen. Hier had je ook niet naar school voor hoeven te gaan.
 
 
Index - vorige - volgende

copyright © 2012 - gratiscursus.be