MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

Cursus Linux   go to : Index - Vorige - Volgende
       
Les 21

Virtuele computers

 
       
       
Linux biedt de mogelijkheid om meerdere "Operating Systems" naast mekaar te draaien. Dit is trouwens ook mogelijk met andere OS'sen gebaseerd op het "virtual memory model" zoals Windows NT/2000 en UNIX, maar Linux blijkt in deze opstelling beduidend efficiënter te zijn dan zijn tegenhangers.
Het is bijvoorbeeld niet uitgesloten dat Windows in een Linuxvenster sneller werkt dan dat je Windows "native" zou installeren op een PC.
>
Een virtuele computer is een emulatie van een volledige PC-omgeving (BIOS, geheugen, schijfruimte,...). Bij de meeste implementaties ben je wel gebonden aan de processorarchitectuur (bijvoorbeeld: op een X86 PC kan je enkel virtuele computers met X86-processor emuleren).
 
Er zijn verschillende producten op de markt:
  • VMWare: De meest gekende (commerciële) producent van dit soort producten. Onder hun Linuxversie kan je DOS, Windows 3.1/9x/NT, Linux, *BSD draaien. Ze hebben ook een product voor Windows NT (en hoger) waardoor je onder Windows een virtuele Linux kan draaien. http://www.vmware.com/
  • Win4Lin: Net zoals VMWare is dit een commercieel product. De werking is ongeveer gelijkaardig, maar er is geen Windowsversie. http://www.win4lin.com/
  • Plex86: Een open source tegenhanger van VMWare. Dit programma is niet echt gebruiksvriendelijk om te installeren, maar het werkt... http://www.plex86.org/
  • Bochs: Net zoals Plex86 is dit Open Source. Het voordeel van dit programma is dat je een X86 computer kan emuleren op een niet-X86 computers. Je kan bijvoorbeeld Windows draaien op een Linux PPC(PowerMac). Er zijn evenwel nadelen verbonden aan dit systeem omdat het trager werkt. http://bochs.sourceforge.net/
 
De "straffe manne" van IBM gaan nog een stap verder. Zij verkopen mainframes (grote machines met honderden processors en Terabytes geheugen) met virtuele Linuxpartities.
Zo'n mainframe kan gemakkelijk enkele duizenden virtuele Linux-servers opstarten. Op die manier verleggen de techniekers van IBM de mainframemarkt van de financiële wereld (voor grote databases, waarvoor vroeger een mainframe diende) naar Internet Service Providers (ISP) die heel hun computerpark met één mainframe kunnen vervangen.
 
Voor een ISP geeft dit volgende voordelen:
  • minder ruimtevoorziening (inclusief koeling)
  • minder elektriciteitsverbruik
  • minder problemen met bekabeling
  • flexibiliteit (computerkracht kan naar servers gevoerd worden die het écht nodig hebben)
  • snelle aanmaak van nieuwe servers (volgens de reclame van IBM in minder dan 5 minuten)
  • snelle communicatie tussen servers (de netwerksnelheid is de snelheid van het geheugen, welke enkele GB/sec bedragen)
  • enorm stabiel (mainframes gaan zelden stuk, en zelfs als dit gebeurt merkt niemand er iets van behalve de IBM technieker)
 
Eén nadeel is natuurlijk wel het prijskaartje (...maar 1000 PC's zijn ook niet goedkoop)
 
Meer info op http://www-1.ibm.com/servers/eserver/zseries/os/linux/
 
Praktijk
We gaan zelf eens een virtueel systeem installeren.
 
Probeer eerst de VMWare software te bemachtigen. Er is een "trial" versie beschikbaar die we kunnen gebruiken. Wees er zeker van dat je de RPM-versie download. Hou ook een Windows-installatie CD bij de hand.
 
Na de installatie met het "rpm -Uvh naambestand.rpm" commando moet je de configuratie starten. Dit is een shellscript dat enkele vragen zal stellen hoe jouw virtuele computer moet geïnstalleerd worden. Het configuratieprogramma start je met "/usr/bin/vmware-config.pl".
Enkele voorbeelden van vragen:
  • netwerkadressering
  • dhcp-server voor virtuele computers
  • file sharing (langs de host kant)
 
Na de configuratie worden de nodige drivers geladen. Je kan dan (in een GUI venster) VMWare starten met het "vmware" commando. Je krijgt dan een venster te zien met allerlei menu's en opties. In "File �� New" (of via wizard) kan je een nieuwe computer aanmake
n. Je kiest dan hoe groot de harde schijf en het geheugen moeten zijn voor jouw virtueel systeem (neem nooit waarden groter dan het host systeem!).
De harde schijf van het virtuele systeem zal worden opgeslagen in een bestand (het is ook mogelijk een bestaande partitie te gebruiken...).
Je hebt de keuze tussen drie verschillende netwerkvormen: bridge en host-only. In bridge is de virtuele computer lid van het netwerk waar de host computer aanhangt. Bij host-only krijg je een ip-adres van de host en maak je geen deel uit van het externe netwerk.
 
Als je dan het systeem voor de eerste keer opstart zie je een BIOS scherm (dit zal iedere keer tevoorschijn komen als je de virtuele computer opstart).
Je kan dan net zoals bij een gewone computer Windows of een ander OS installeren (hint: het is nu het moment om jou Windows CD te gebruiken).
Windows zal een AMD-netwerkadapter detecteren (dit is een virtuele netwerkadapter waarmee je kan communiceren met de host).
Om extra features te installeren zoals fullscreen operation en mouse-switching kan je de virtuele driver diskette aankoppelen (Settings - VMWare Tools install) en de drivers installeren in Windows (alsof het een diskette is).
 
Je kan ook de virtuele computer in full-screen mode draaien zodat je tussen schermen kan switchen met de CTRL-ALT-Fx toetsen.
 
Indien de virtuele computer blokkeert door een softwarefout, zal dit geen gevolgen hebben voor de hostcomputer. Tot op heden is het niet mogelijk om DirectX spelletjes te spelen onder VMWare
 
In de volgende screenshot zie je het opstartscherm van Windows 98.
 
Hou er rekening mee dat je nog altijd een geldige Windows licentie moet hebben, ook al draait deze onder een Virtuele Machine.
 
Met WINE heb je geen Windows licentie meer nodig (zie hoofdstuk WINE). Je hebt nog wel licenties nodig voor de software die erop draait.
 
 
 
 
Index - Vorige - Volgende
 
 
 
 
 

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>