Home » Cursus Microsoft Excel » Werken met verschillende werkbladen (30/32)

Laatste update:

Werken met verschillende werkbladen (30/32)

Hoe voeg je werkbladen toe? Hoe verwijder je ze? Hoe ga je snel van het ene werkblad naar het andere? Hoe verwijs je naar data op een ander werkblad in formules?

Tot nu werkten we vooral op 1 werkblad. Maar Microsoft Excel wordt eigenlijk pas leuk wanneer je verschillende werkbladen aan elkaar koppelt. De gegevens van het ene werkblad worden dan gebruikt in het andere. Op deze pagina ontdek je een paar tips voor slimmer werken met werkbladen in Excel.

Werkbladen toevoegen en verwijderen

Werkbladen toevoegen en verwijderen, dat levert waarschijnlijk niet veel moeilijkheden op. Toevoegen doe je met de + rechts naast je laatste werkblad; verwijderen doe je met een rechtermuisknop op de naam van het werkblad. Kies dan voor verwijderen.

Een nieuw werkblad toevoegen, de naam wijzigen en het verwijderen

Gemakkelijk van het ene werkblad naar het andere gaan

Hoe wissel je van het ene naar het andere werkblad? Je kan natuurlijk gewoon op de tabnaam klikken. Dat is logisch.

Ben je een tabverzamelaar en heb je tientallen tabs die niet naast elkaar op 1 scherm passen? Dan kan je de tabs verschuiven met de pijltjes aan de linkerkant.

Zo verschuif je gemakkelijk de tabs die in beeld zichtbaar zijn.

Nu tijd voor een supertip die je nog veel sneller doet werken. Dit moet je echt even proberen. Het verandert je leven.

(OK, dat laatste is waarschijnlijk overdreven. Maar nuttig is het sowieso.)

Wanneer ctrl pg up en ctrl pg dn intypt op je toetsenbord (dus ctrl en dan pg up of pg dn), schakel je meteen naar het volgende of vorige werkblad. Je hebt dus de page up en page down toetsen nodig. Die vind je meestal ergens aan de rechterkant van je toetsenbord. Probeer het eens! Die sneltoets heeft me echt al uren gepingel met de muis of het trackpad bespaard.

Werkblad verbergen en opnieuw tonen

Als je met de rechtermuisknop op het tabje van een werkblad klikt, zie je een optie om het blad te verbergen.

Terug zichtbaar maken doe je door op een ander werkbladtabje te klikken, en daar te kiezen voor zichtbaar maken. Als je meerdere werkbladen verborgen hebt moet je nu selecteren welke terug zichtbaar moeten worden.

Nu vraag je je misschien af: waarom zou je een werkblad willen verbergen? Wel, werkbladen verbergen is bijzonder nuttig wanneer je je werkmap beveiligt tegen bepaalde bewerkingen (dat komt in een volgende les nog aan bod). Tussenbewerkingen zou je op een apart blad kunnen zetten. Wanneer je dat blad verbergt en beveiligt kunnen de gebruikers van je bestand niet per ongeluk je berekensysteem wijzigen.

Werkbladen koppelen en verwijzen naar andere werkbladen in formules

Wanneer je in een formule naar cellen verwijst, dan gaat Excel er standaard vanuit dat die cellen zich op hetzelfde werkblad bevinden als waar de formule wordt ingetypt. Dat hoeft echter zo niet te zien.

Wanneer je een formule ingeeft kan je ook verwijzen naar cellen op andere werkbladen. In de celverwijzing moet je dan alleen de naam van het werkblad opnemen, gevolgd door een uitroepteken, en dan de cel op dat werkblad.

Bekijk het voorbeeld hieronder. Excel snapt dat het B2 niet moet bekijken op het werkblad waar de formule wordt ingevoegd, maar wel op het werkblad producten.

=15+producten!A1

Wanneer je formules maakt door cellen aan te klikken, voegt Excel automatisch de verwijzingen toe wanneer je cellen nodig hebt die op een ander werkblad staan.

In het voorbeeld hieronder maken we de som van 2 getallen. Het ene getal staat op het werkblad waarop we de formule typen; het andere staat op een ander werkblad, werkblad2.

Je ziet hoe Excel soms overbodig veel verwijzingen toevoegt: de verwijzing naar werkblad1 is overbodig omdat de formule zelf op werkblad1 wordt ingegeven. Die kan je achteraf dus wissen om je formules beter leesbaar te maken.

De verwijzing naar werkblad2 is nodig omdat we op werkblad 1 een formule maken. De verwijzing naar werkblad1 daarentegen is hier overbodig.

Office-toepassingen

Cursus MS Excel

Cursus MS Word

Cursus MS PowerPoint

Cursus MS Outlook

Cursus MS Access

Grafische programma's

Basiscursus Adobe Photoshop

Basiscursus GIMP

Basiscursus Adobe Lightroom

Mobiel

Cursus Android smartphones

Bedrijfstoepassingen

Cursus Google Analytics

Cursus Google Ads

Cursus SEO

Cursus Wordpress