MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

Cursus openSUSE   go to : Index - Vorige - Volgende
       
Les 3 KDE Quick Start (2)  
 
5 Instellen van DesktopEffecten
Indien de pc beschikt over een3D grafische kaart met Xgl, heb je ook de beschikking over grafische effecten zoals, de roterende bureaublad kubus, transparante windows en het in en uit zoomen in het bureaublad. Verder beschik Je ook over de mogelijkheden als schaduweffect, in en uitfaden en andere visuele toepassingen. Heb je geen 3D grafische kaart, dan zijn er enkele toepassingen niet beschikbaar. Zijn de mogelijkheden van je pc te beperkt schakel dan de effecten uit met [alt]+[shift]+[F12]
 
Om de grafische effecten te configureren ga je als volgend te werk:
  1. Start Systeem instellingen
  2. Selecteer Desktop effecten, in de categorie uiterlijk en gedrag van werkruimte
  3. Verander daar eventueel onder “algemeen “ de instellingen
  4. Onder de tab alle Effecten, is het mogelijk kan je effecten activeren. Wil je weten wat een effect doet bij activering klik dan op i voor een Omschrijving daarvan. Staat er bij het effect ook een steeksleutel, dan kan je de dit effect verder configureren.
  5. Na je keuze klik je op toepassen voor activatie van het effect
 
6 Virtuele Bureaubladen gebruiken
De desktop omgeving heeft ook een mogelijkheid om programma`s over meerdere bureaubladen te verdelen bij gebruik van meer programma`s tegelijkertijd. Deze mogelijkheid zorgt dat in het actieve bureaublad minder vensters openstaan. Zo kan je voor b.v e-mail, tekstverwerken, agendabeheer en grafische toepassingen elk een eigen bureaublad gebruiken
Procedure 7 Een applicatie verplaatsen naar een ander bureaublad
Het is mogelijk om een actieve toepassing op alle bureaubladen weer te geven, maar je kan deze ook verplaatsen naar een ander bureaublad
  1. 1 Open de applicatie
  2. Klik rechts in de titelbalk van de applicatie.
  3. Klik op naar Bureaublad.
  4. Selecteer het gewenste bureaublad nummer, waar je de applictatie naartoe wil verplaatsen. KDE Quick Start 19
  5. Om te schakelen tussen bureaubladen klik je op de pager in de taakbalk, je kan ook door te scrollen op een lege plek in het bureaublad naar een ander bureaublad schakelen.
   
Procedure 8 Configureren van Bureaubladen
Je kan het aantal virtuele bureaubladen instellen ga via> systeeminstellingen naar de categorie> uiterlijk en gedrag van werkruimte klik op > gedrag van Werkruimte. Stel daar het aantal bureaubladen in naar wens.
  1. Het is ook mogelijk om door rechts te klikken op de pager in de taakbalk, een bureaublad toe te voegen of te verwijderen. Hier kan je ook kiezen om de pager In te stellen
  2. In dit menu kan je onder Algemeen het uiterlijk van de pager aanpassen.
  3. Aantal bureaubladen, animatie bij het schakelen en opmaak doe je naast de Tab: virtuele bureaubladen.
  4. Selecteer de instellingen naar je wensen en klik daarna op toepassen om ze te activeren.
 
7 Gebruik maken van de Bestand beheerder
Sinds KDE 4, is Dolphin de standaard bestand beheerder in plaats van Konqueror. Je kan Dolphin starten door te klikken op > hoofdmenu > favorieten> bestand- Beheerder of door de toetsen combinatie [alt]+[F2] en tik daar de zoekterm Dolphin in
>
7.1 Dolphin Main Window
In het Dolphin venster staan de volgende elementen geplaatst:
 
  • Menu balk: Hiermee kan je bestanden bewerken, instellen, verwijderen, openen, copieëren en aanpassen. Ook is hier een help knop voor uitleg.
  • Tool balk: De tool balk geeft de mogelijkheid om snel naar een functie te schakelen die vaak wordt gebruikt. Ga je met de muiswijzer over een icoon dan zal er een korte beschrijving worden weergegeven van de functie.
  • Locatie Balk: De locatie balk laat de actieve directory zien. Er zijn 2 mogelijkheden om de actieve directory. Te tonen met de standaard manier van mappen met Onder tekst of in een tree met de tekst ernaast.
  • Panelen: Standaard toont Dolphin links het paneel plaatsen zien. Hierin staan de meest gebruikte plaatsen zoals b.v, de hoofd map, persoonlijke map,netwerk, Prullenbak en aangekoppelde harde schijven. Door links in het veld te klikken kan je items toevoegen en verwijderen.
  • Werkblad: Het werkblad toont de inhoud van de geselecteerde directory of map. Standaard toont Dolphin de home directory na het opstarten. Door op een map of icoon te Klikken, wordt de directory of map geopend voor bewerking.
  • Status Balk: Toont de map type en de grote van de geselecteerde map. In de status balk heb je de mogelijkheid om de getoonde iconen of mappen te vergroten en te Verkleinen door onderin de schuifregelaar te verschuiven.
 
7.2 Mappen en folders bewerken met Dolphin
Om de mappen en folders te kunnen bewerken in Dolphin, heb je wel de juiste rechten nodig als gebruiker.
Voor het copieren, verplaatsen of te verwijderen ga je als volgend te werk:
  1. Om meerdere mappen of folders te selecteren in Dolphin, beweeg je de muiswijzer over de map of folder zonder te klikken. Een groen kruis verschijnt Links boven de map of folder als je daar op klikt wordt de map geselecteerd. Om de selectie ongedaan te maken klik je op de rode minus icoon dat verschijnt. Een alternatief is om met [ctrl] ingedrukt te klikken op de mappen of folders om Ze te selecteren of deselecteren.
  2. Klik rechts op een map of folder om deze te copieren, te plakken, te verplaatsen of de naam te wijzigen en meer.
  3. Om een nieuwe map aan te maken in de huidige locatie, ga je naar >>bestand >>nieuwe aanmaken, of je drukt op [F10]. Geef de map een naam en druk op [enter]
  4. Om een object in een map te plaatsen zoals onder Stap 2 klik rechts op de gekozen locatie en klik op plakken. Het object wordt dan hiernaar toe verplaatst of gecopieërd
  5. Voor het verwijderen van een map of folder; klik deze rechts aan en kies voor >> naar prullenbak verplaatsen. Het object wordt dan verplaatst naar de Prullenbak. Vanuit de prullenbak kan je uiteindelijk het object terg plaatsen of definitief verwijderen.
Om snel naar een map of folder te zoeken met een naam klik dan in detoolbar op >>zoeken. Type hier een naam of deel van een naam van de te zoeken map of folder klik op [enter] en klik dan op de map of folder die aan de beschrijving Voldoet.
 
7.3 Configureren van Dolphin
Het uiterlijk van Dolphin kan op veel manieren worden aangepast om te voldoen aan jouw eisen en gebruikers gemak.
Procedure 9 Aanpassen van het uiterlijk
  1. Om van het werkblad te schakelen naar de te bewerken locatie van de locatie balk druk je op [F6]. Geef hier een pad aan naar een directory of type deze in. Na het intypen, druk je op [enter]. Om de inhoud van de locatie balk te verwijderen klik je op de zwarte [x] symbool Links van de locatiebalk. Om weer terug te gaan naar het standaard werkblad, druk je gelijktijdig op [ctrl] + [L].
 
  1. Om het uiterlijk van de huidige getoonde folder aan te passen, klik je op Pictogram, detail of kolom weergave in de toolbar. Dolphin onthoud de laatst ingestelde uiterlijk voor elke folder of map. Klik op splitsen of druk op [F3] om de inhoud van de folder in een aparte kolom te zien. Klik weer op [F3] om dit menu te verlaten
 
  1. Wil je de verborgen bestanden zichtbaar maken in Dolphin, klik dan op Beeld, Kies daar Verborgen bestanden tonen.
  2. Om meer details te tonen in folders en mappen, klik je op >>Beeld en kies je daar Weergave eigenschappen aanpassen.
  3. Om meer directory`s onder het menu plaatsen te zetten, sleep je een folder naar de plaats die je wil in dit menu. Met het rechts aan klikken van de map of Folder kan je deze verwijderen aanpassen of verbergen.
  4. Wil je meer panelen toevoegen aan het venster, klik dan op >>Beeld>> Panelen en kies daar datgene wat je wil tonen.
Voor het losmaken van panelen in het hoofd venster van Dolphin klik je in de titelbalk zonder los te laten en sleep je het venster naar de plaats die je hebt gekozen, laat je de muisklik los dan zal het paneel op de gekozen plaats blijven Staan.
 
Procedure 10 Aanpassen Dolphin's standaard instellingen
Om de standaard instellingen van Dolphin aan te passen gaan je als volgend te Werk, klik op >>Instellingen >> Dolphin instellen
  1. Om alle folders het zelfde uiterlijk te geven kies je voor>> Algemeen>> Algemene weergave voor alle mappen gebruiken. Klik dan op weergavemodi In de linker balk en stel daar dan de weergave verder in. Klik dan op Toepassen om de wijzigingen te bewaren en sluit met OK.
  2. Indien je wil dat Dolphin met een andere directory opstart, of dat die opstart met een bewerkbare locatiebalk, klik op>> Opstarten en pas de instellingen hier aan.
  3. Om de mogelijkheden en services die in het contextmenu van Dolphin te zien zijn van aan te passen klik je op>>Algemeen dan op de tab Contextmenu activeer daar welke service er geactiveerd moet worden. Klik op>>Diensten in De linker zijbalk en activeer of deactiveer de services die moeten verschijnen in het context menu.
  4. Vergeet niet op OK te klikken om de wijzigingen te activeren en op te slaan.
 
8 Surfen op het internet
Naast de standaard KDE webbrowser Konqueror, wordt in OpenSUSE ook de Webbrowser Firefox standaard meegeleverd. Om Konqueror of Firefox op te Starten, toets je op [Alt] + [F2] en type in het zoekscherm boven in het bureaublad de gewenste webbrowser in. Eenvoudiger is om de webbrowser te starten vanuit de menubalk of via met het startericoon op het bureaublad.
 
Type een URL in de locatiebalk om het internet te verkennen. Om een nieuwe lege Tab te openen druk op [Ctrl] + [T]. Om een link in een nieuwe tab klik met de middelste muisknop op de link om deze te activeren. Met een rechtse muisklik kan je de bezochte pagina bewerken. Ook is het mogelijk om de volgorde van de tabs te wijzigen door te slepen of te schuiven
 
8.1 Informatie vinden
Beide browsers gebruiken een andere zoek optie: je kan informatie zoeken op het web maar ook zoeken met keywords in de zoekbalk van de browser.
Procedure 11 Zoeken op het Web
  1. Om te zoeken op het Web, Klik je in de zoekbalk naast de locatiebalk. In deze Zoekbalk is er ook een keuze mogelijkheid voor welke zoekmachine te gebruiken.
  2. Selecteer een zoekmachine en type een keyword of naam in.
  3. Druk op[Enter] om het zoeken te starten.
  4. Om binnen een webpagina te kunnen zoeken binnen Firefox of Konqueror druk je op[Ctrl] + [F] . Onderin verschijnt dan een zoekbalk in de browser waarmee je naar trefwoorden in de actieve webpagina kan zoeken.
 
8.2 Downloaden vanaf het Web
Als je gaat downloaden met Firefox of Konqueror,verschijnt er een dialoog venster die je vraagt of je de download wilt openen of opslaan in een specifieke map. Standaard zal Firefox de downloads in de map Downloads opslaan. Aan het einde van de download kan je via het dialoog venster het bestand openen of de Download lijst leegmaken door op de knop lijstwissen te klikken
 
8.3 Configureren van Voorkeuren
Aanpassen van voorkeuren in Konqueror of Firefox.
In Konqueror, klik op >>Instellingen >> Konqueror instellen . Hier kan je in de Linkerbalk een keuze maken om Konqueror aan te passen. Bijvoorbeeld het aanpassen van de identiteit van Konqueror, deze kan je aanpassen zodat deze geidentificeerd wordt als Internet Explorer door de bezochte website. Klik links in de balk op >>Browseridentificatie klik op>>Nieuw om een andere identiteit op te geven.
 
Via de instellingen kan je ook de web shortcuts (webkoppelingen) configureren maar ook nieuwe toevoegen. Sluit de configuratie van Konqueror altijd af met >> Toepassen om de wijzigingen actief te maken.
 
In Firefox klik je op >>Bewerken dan op >>Voorkeuren klik op een van de iconen In de balk boven in de bladzijde om een categorie te kiezen. Bijvoorbeeld het veranderen van de standaard download map, aanpassen van de pop ups blokkering. Klik op >> OK om de aanpassingen te activeren.
 
Om een Web shortcut in de zoekmethode van Firefox toe te voegen ga je als Volgend te werk; geef een zoek opdracht naar een website via de door jouw gekozen Zoekmachine. Klik rechts in de zoekbalk van de zoekmachine als deze de pagina geladen heeft, kies dan voor >>sleutelwoord voor deze zoektocht toevoegen. Sluit daarna het dialoogvenster af door te klikken op>>OK.
 
9 Wachtwoorden managen
Als je voor de eerste maal gebruik maakt van een wachtwoord binnen een KDE applicatie (bv.Kmail of Konqueror ), zal er gevraagd worden of het wachtwoord moet worden opgeslagen. Klik op >>JA als je dat wenst, hierna zal standaard KWallet de password beheerder opstarten. Kwallet verzameld alle wachtwoorden en slaat deze op in een encrypted bestand (wallets genoemd)
 
Om Kwallet te activeren, selecteer Basis Setup en klik volgende. Selecteer JA Ik wil Kwallet gebruiken en geef een password op. Dit is je master password voor de standaard wallet (kdewallet)die in de volgende stap aangemaakt wordt.
Waarschuwing: KWallet wachtwoord
Zorg ervoor dat je Kwallet wachtwoord goed wordt opgeslagen en onthouden. Geef het password nooit aan anderen. Bij verlies is het niet mogelijk om het master wachtwoord te recoveren.
 
Klik op toepassen om de Wizard te sluiten. Als KWallet door een andere applicatie is opgestart zoals Konqueror of Kmail, zal KWallet nogmaals om het password vragen om het password ook voor deze applicatie op te slaan in de zojuist aangemaakte Wallet. Hierna kan je de Wallet openen wanneer dat nodig is om eventuele aanpassingen te doen. KDE herkend aan de actie die wordt ondernomen of het KWallet password nodig is voor een actie. Om in Kwallet de opties te activeren gebruik je de toetsen combinatie [Alt] + [F2].
In de KDE Wallet manager kies je dan voor>> Instellingen>>configureren Wallet .
 
Ook is het mogelijk om met Firefox, gebruikersnamen en passwords op te slaan. Telkens als je een gebruikersnaam en password opgeeft om op een website in te loggen zal Firefox vragen of je deze wil op slaan. Zodra je hiermee akkoord gaat zal Firefox deze gegevens encrypted op slaan op de harde schijf. Bij een volgend bezoek aan de website zal Firefox de gebruikersnaam en password automatisch invullen. Firefox maakt geen gebruik van Kwallet om de passwords op te slaan, maar gebruikt hiervoor een eigen opslag methode. Om de passwords en gebruikersnamen te tonen of aan te kunnen passen in Firefox klik dan op>>Bewerken>>Voorkeuren>>Beveiliging>>Wachtwoorden.
 
 
Index - Vorige - Volgende
 
 
 
 
 
 

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>