MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

Cursus Linux   go to : Index - Vorige - Volgende
       
Les 15

Internet

 
       
       
Linux omvat een aantal toepassingen om het internet te betreden. De lijst van internet programma's is enorm omvangrijk, maar we gaan de populairste tools even bekijken.
 
Internetverbinding
Om op het internet te geraken kan je verschillende soorten verbindingen hebben. De meest gebruikte zijn dial-up, kabel en ADSL. Al deze verbindingen worden zonder enige problemen door linux ondersteunt .
>
Dial-up
Voor een dial-up heb je een modem nodig.
Alle externe seriële modems zijn ondersteund zonder enig probleem, alsook interne modems met een seriële connectie (meestal zijn dit modems met een ISA interface). Men moet opletten met winmodems, dit zijn goedkope interne modems met PCI-bus.
De modems worden volledig softwarematig bestuurd door een driver. In de meeste gevallen heeft de fabrikant geen driver geschreven voor Linux.
Er zijn niettegenstaande enkele drivers beschikbaar op http://www.linmodems.org. De configuratie van de dial-up is verschillend bij iedere distributie omdat ze ieder een andere tool meeleveren.
Bij RedHat is dit bijvoorbeeld "Dial-Up Configurator".
Al deze tools werken met een wizard invoer zodat de configuratie niet moeilijker is dan ze moet zijn
Voor diegenen die een dial-up verbinding willen starten vanuit de console kunnen de handleiding bekijken van wvdial (en zijn configuratiebestand /etc/wvdial.conf).
 
Kabel internet
Zowel Telenet als andere kabelproviders in Europa leveren een externe modem met netwerkaansluiting. De modem wordt dus aangesloten op een netwerkkaart. Het is voldoende om deze netwerkkaart in te stellen zodat deze een DHCP-adres krijgt. Je mag niet vergeten om in de browsers een proxyserver in te vullen (bij Telenet is dit proxy.pandora.be:8080). Indien men van Telenet een Silicom USB adapter heeft ontvangen kan men die vervangen door een normale ethernetkaart, of als men avontuurlijk is http://bigblue.dyndns.org:8080/usb. Gebruikers van Mandrake 8.1 of hoger zullen merken dat hun adapter zonder problemen werkt.
 
ADSL
In België gebruiken we PPPoE als protocol (net zoals in Frankrijk, USA,...). Op Linux kan je alle externe ADSL-modems met netwerkaansluiting gebruiken zonder enige problemen.
Het is afgeraden om een interne of USB modem te kopen.
Om verbinding te maken met het ADSLnetwerk moet je een PPPoE-client installeren. In de meeste distributies zit deze er al in, indien dit niet het geval is bezoek dan http://www.roaringpenguin.com/pppoe.
De setup gebeurt via tekstbestanden. Instellingen worden geschreven in /etc/ppp/pppoe.conf.
Voor de beginnende gebruiker zijn er ook grafische setup-tools voorzien. Eén voorbeeld is tkpppoe waarvan je een screenshot kunt bekijken. Iedere distro levert wel één of andere setuptool voor ADSL. In Nederland wordt er het PPTP-protocol gebruikt. Ondersteuning hiervoor is beschikbaar op http://www.adsl4linux.nl.
 
Browsers
Het allereerste waar men aan denkt bij het woord internet is surfen.
 
Lynx
Indien men in de console wil surfen kan men lynx gebruiken (zie screenshot). Lynx is een vrij eenvoudige textbrowser met ondersteuning voor http en ftp. Minpunten: geen ondersteuning voor grafische gegevens (suprise :-) en frames
 
Netscape 4.x
 
Netscape 4.x is al geruime tijd een vaste waarde in Linux. Zowat iedere distributie bevat deze versie van Netscape.
Netscape heeft een heel goede ondersteuning voor standaarden, maar jammer genoeg is deze versie van Netscape een beetje "outdated".
De stabiliteit van deze browser is ook niet om over naar huis te schrijven (vooral in combinatie met JAVA doet deze browser soms raar).
Netscape 4.x is een browser die enkel in binaire vorm te verkrijgen is.
 
Mozilla / Netscape 6.x
Gelijklopend met de Windowsversie wordt er gewerkt aan een nieuwe Netscape. Dit project heeft Mozilla (http://www.mozilla.org). Mozilla is een open-source project, dus men kan de volledige broncode downloaden en het programma aanpassen/compileren. Netscape 6.x is eigenlijk Mozilla + JAVA + plugins (flash,...) + extra programma's.
Op tragere computers laadt deze browser vrij traag, maar op een voldoende snelle machine is het comfortabel surfen.
 
Galeon
Galeon is een project dat is gegroeid uit GNOME. De browser heeft de HTML-engine van Mozilla, maar met een interface herschreven in GTK (de GUI Toolkit van GNOME). De snelheid van deze browser ligt veel hoger dan Mozilla.
 
Konquerer
De programmeurs van KDE hebben op een zeer korte tijd een volledige browser geschreven. Zelfs de HTML-renderer hebben ze zelf geschreven. De browser is enorm snel en werkt heel comfortabel.
 
Opera
Gelijkaardig aan de Windowsversie. Samen te vatten in drie woorden: Snel, betrouwbaar en stabiel. Bezoek ook http://www.opera.com
 
Internet Mail
Net zoals het surfen is het versturen en ontvangen van e-mail een onmisbare applicatie op het wereldwijde internet. De keuze tussen e-mailapplicaties is dan ook enorm. De e-mail applicaties voor de console werd al eens eerder besproken in een vorig hoofdstuk. Je zal merken dat de populairste e-mail clients van dezelfde makers komen als de browsers.
 
Netscape Messenger 4.x
Bij Netscape 4.x zit er een e-mail client. Deze heeft de naam Messenger meegekregen. Messenger ondersteunt alles wat men in een e-mail client mag verwachten, behalve dat deze versie ook al wat tekenen van ouderdom geeft.
 
Mozilla / Netscape 6.x Messenger
Net zoals bij de browsers is er een nieuwere versie in ontwikkeling. De werking is gelijkaardig, maar er is nog een uitgebreidere ondersteuning van protocols en de User Interface heeft een face-lift ondergaan
 
KMail
KMail is de e-mail client van KDE. Doorwinterde e-mail gebruikers zullen al onmiddellijk merken dat deze applicatie een aantal geavanceerde features mist, maar toch is deze heel bruikbaar.
 
Evolution
Evolution is de GNOME-mail client. Dit programma is als laatste van de opgenoemde mail clients uitgekomen. Evolution steekt Microsoft Outlook met gemak voorbij als het gaat om features en collaboratietools (adresboek, scheduling,...). Indien jouw distributie is uitgerust met deze client dan is dit zeker een aanrader.
 
File Transfer Protocol
FTP-servers worden vaak gebruikt om bestanden te verdelen. De meest voorkomende manier om iets te downloaden van een FTP-server is door gebruik te maken van een webbrowser. Alle webbrowsers ondersteunen FTP om te downloaden.
Als je iets wil uploaden ben je verplicht om gebruik te maken van een FTP-client.
 
Onder de console heb je bijvoorbeeld het ftp programma.
De commandline syntax is niet echt moeilijk
ftp ftp.anyserver.com
Je typt dan je gebruikersnaam en paswoord wanneer er om gevraagd wordt. Indien je geen paswoord hebt, gebruik dan ftp (voor gebruiker) en jouw e-mail adres als paswoord. Bestanden downloaden gaat via het get commando (of mget als je de bestanden wil downloaden met een wildcard). Om bestanden te uploaden gebruik je put (of mput). Navigeren op de server kan met de cd en ls commando's (dezelfde commando's als in de console). Als je wil uitloggen typ je bye.
 
Als je een GUI ter beschikking hebt kan je die beter gebruiken omdat dit gebruiksvriendelijker is. De meeste distro's leveren een aantal clients, maar de meeste gekende is gftp. De werking is ongeveer gelijkaardig met FTP-clients uit Windows.
 
Nieuwsgroepen
Nieuwsgroep-applicaties zijn er ook genoeg. We beschrijven even de meest gekende.
 
Netscape 4.x Collabra
Netscape heeft een eigen nieuws-client. De stabiliteit is niet 100%, maar degelijk genoeg om ermee te werken.
 
Mozilla / Netscape 6.x
Mozilla is volledig gelijkaardig aan Netscape 4.x (behalve de ge-update user interface).
De stabiliteit is enorm verbeterd in deze versie.
 
KNode
Net zoals KMail en Konquerer is dit een product van de KDE-programmeurs. De gebruikersinterface is simpel, snel en intuïtief.
 
Pan
Dit is de nieuws-client van GNOME. De gebruikersinterface is soms wat minder intuïtief, maar deze client ondersteunt zowat alles wat de geavanceerde gebruiker verlangt.
 
Chat
Ook een Linux-gebruiker kan gaan beginnen chatten met heel de wereld. Er zijn verschillende kanalen voorhanden zoals IRC, ICQ, MSN Messanger, AOL,...
 
X-Chat
Om te chatten op IRC zijn er genoeg clients voorhanden. Eén van de meest gebruikte versies op Linux is X-Chat.
 
Licq

De gebruikers van ICQ kunnen in Linux ook hun favoriete chat-service gebruiken.

Er zijn geen speciale features zoals SMS en voice-chat beschikbaar, maar de gewone dingen zoals messages, chat en file transfer werken perfect.

Gaim
Gaim is ontstaan als een clone voor AOL-messenger, maar ondertussen ondersteunt deze client zowat alle chat-servers die men kan inbeelden (vb. MSN, ICQ, AOL,...).

 

 
 
 
Index - Vorige - Volgende
 
 
 
 
 

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>